STOP THE PRESS!

Muumit ja suuri syysjuhla

muumitTekijä: Prelusion Games
Julkaisija: Nordic Softsales
Arvio: 2/5

Kun Suomen markkinoille saapuu uusi muumituote, oli se sitten muki tai peli, myynti on varmaa. Siksi aavistelinkin huonoa ’Muumit ja suuri syysjuhla’ -pelin toteutuksesta, mutta samalla uskoni pysyi vahvana siihen, että Muumeja kohdellaan tässäkin tapauksessa niiden ansaitsemalla kunnioituksella.

Muumit valmistelevat syysjuhlaa ja päävastuun ottanut Muumipeikko on pulassa. Voimailupelistä puuttuu oleellisia osia, kilpailusta palkintoja ja gramofonistakin kaiutin. Sitten lähdetäänkin kiertämään muiden muumihahmojen luona keräämässä näitä tarvittavia palasia erilaisia pelejä suorittamalla. Tehtävät vaihtelevat kumiankan ohjailusta tietovisaan ja sopivat pelin kohderyhmäikäisille (4-8).

Peliä pelatessa (tai pojan pelaamista katsellessa) oli kuitenkin kumma fiilis. Vaikka kannessa lukee (c) Moomin Characters ja MUUMIT, niin silti kokonaisuus ei vaikuta viralliselta muumituotteelta. Hahmot ovat aika oikean näköisiä, mutta ääninäyttely kuulostaa siltä, että asialla on ollut yksi tai kaksi henkilöä ääntään muutellen. Kukaan hahmoista ei kuulosta siltä, mihin on totuttu. Välillä hahmojen ääni muuttuu jopa kesken puhumisen. Pelin virallisen sivuston keskeneräisyys (tätä kirjoitettaessa) ei sekään herätä luottamusta.

Aika heppoisin eväin siis ollaan liikkeellä. Kokonaisuutta sitovaa syysjuhlaa ja tietovisan iän mukana nousevaa vaikeustasoa lukuunottamatta mihinkään ei olla oikein kiinnitetty tarpeeksi huomiota – harvassa ovat yhä ne pelit, jotka ottavat tämän ikäisen kohderyhmän tosissaan. Nykymuksut ovat jo tottuneet peleihin ja koneisiin, sisältöäkin pitäisi olla sen mukaisesti. Muumit ja suuri syysjuhla viihdyttää vain pari tuntia ja siitä 30 euroa on liian paljon. Tämän olisi yhtä hyvin voinut julkaista ilmaisena nettipelinä.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Prelusion Games, 2007