STOP THE PRESS!

Agents Secrets (The Spy Bound)

agents_secretsOhjaus: Frédéric Schoendoerffer
Käsikirjoitus: Yann Brion, Jean Cosmos, Olivier Douyère, Frédéric Schoendoerffer, Ludovic Schoendoerffer
Tuotanto: Éric Névé
Pääosissa: Vincent Cassel, Monica Bellucci
Arvio: 3/5

Yleensä monilla on sellainen käsitys ranskalaisesta elokuvasta, että se on pelkkää tekotaiteellista huttua. Eihän asia näin ole, sillä onhan vuosikaudet tuotettu Ranskassakin toimintaelokuvia, komedioita ja sci-fi-juttuja, jotka on suunnattu suurelle yleisölle. Roger Vadimin elokuvat, Jacques Tatin elokuvat tai Luc Bessonin elokuvat ovat hyviä esimerkkejä siitä, että ranskalaista elokuvaa ei kannata pitää vain pelkkinä taide-elokuvina. Taidetta ei ole myöskään vuonna 2004 julkaistu toimintajännäri ”Agent Secrets”, jonka pääosassa nähdään valkokankaan ulkopuolellakin pariskuntana elävät Vincent Cassell ja Monica Bellucci.

Venäläinen liikemies Igor Lipovsky tekee laittomia asekauppoja Sveitsin toimistosta. Ranskan hallitus ei pidä herran toiminnasta ja haluaa koko toiminnan lopetettavaksi. Angolaan aseita salakuljettava laiva löytyy Casablancasta Marokosta. Ranskan hallitus lähettää ”asiaa” hoitamaan kaksi parasta agenttiaan: Brisseaun (Cassel) ja Lisan (Bellucci). Heidän tehtävänään on tuhota laiva räjäyttämällä. Onnistuttuaan tehtävässä he palaavat takaisin, mutta lentokentällä huomaavat, että heistä onkin tullut pelinappuloita isojen poikien pelissä, joka on hyvin hengenvaarallista.

Harvoin olen nähnyt toimintaelokuvaa, jossa olisi todella vähän vuorosanoja. Tämä elokuva on juuri sellainen, että esimerkiksi ensimmäiseen 15 minuuttiin ei tainut olla juuri yhtään (tai ehkä korkeintaan yksi) vuorosanaa. Onneksi, sillä nekin vuorosanat, jotka tässä elokuvasta löytyvät ovat hyvin teennäisiä ja jopa osittain lapsellisia. Onneksi visuaalinen puoli hoitaa tarinankerrontaa eteenpäin. Varsinkin valaistuksella on suuri merkitys tunnelman ja asetelmien kannalta. Cassel ja Bellucci hoitavat roolinsa hillityllä, mutta tiukalla tavalla. Vaikkei ”Agent Secrets” olekaa maata mullistava, eikä omaperäinen elokuva, niin kuitenkin se on aivan kelpo viihdettä moneen amerikkalaiseen elokuvaan verrattuna.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by TF1 International, 2004