STOP THE PRESS!

SimCity Yhteiskunnat

sim_city_societiesTekijä: Tilted Mill Entertainment
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 2,5/5

SimCity Yhteiskunnat on jatkoa SimCity-sarjalle, muttei niinkään jatko-osa, vaan tv-sarjoista tuttua sanaa käyttääkseni, spin-off. Sivupoluille on lähdetty myös kehittäjän osalta, sillä tätä peliä ei olekaan työstänyt sarjan hallitsija Maxis, vaan mm. Caesar IV:n väsännyt Tilted Mill. Jo ennakkoon oli kuultu, että kyseessä ei olisikaan niin paljon kaupunginrakennuspeli, kuin yhteisösimulaatio. Tämä mielessäni asensin pelin hieman huolissani.

Huoli katosi ainakin hetkeksi pelin opetusosion myötä, vaikka toimintojen määrä hieman pyörryttikin. Asioiden opettelu oli hauskaa ja rakenteilla olevaan kaupunkiin pystyi pistämään varsin erikoisia rakennuksia. Tämä onkin Yhteiskuntien hyvä puoli. Kun edellisissä SimCityissa on rakennettu toinen toisensa näköisiä suurkaupunkeja, on tämän pelin kylillä oma fiiliksensä. Nimenomaan siihen on pyrittykin.

Perusasioita pitää tietenkin säätää, eli asukeilla pitää olla asuinpaikka, kulkuyhteydet, sähköä, töitä, viihdettä ja välttää täytyy esim. saasteita. Yhteiskunnat-osan twisti astuu esiin, kun aletaan vielä viemään omaa tienoota vaikka tuottavaan, vauraaseen, luovaan, henkevään tai tietävään suuntaan. Kaikkia näitäkin osa-alueita pitää ruokkia, tai ainakin niitä, joiden tavoitteet haluaa suorittaa. Päältäpäin katsoen tekemistä onkin hervottomasti, mutta totuus on vähän toinen. SimCityt ovat aina olleet osittain leikkikaluja ja siinä sivussa pelejä. Yhteiskunnat menettää helpohkon vaikeustasonsakin vuoksi pelilliset ominaisuutensa nopeasti ja sitten siitä tulee vain ajanvietettä… eikä kovin kiinnostavaa sellaista.

Tilted Milliä pitää kyllä arvostaa graafisen puolen osalta. Kaupunkiin zoomailemalla voi katsella yksittäisten simien tekemisiä hyvinkin läheltä ja vuorokaudenajan mukaan vaihtuva valaistus on hienoa katsottavaa. SimCity Yhteiskunnista puuttuu kuitenkin ’se jokin’, imu, joka piti edellisten pelien kanssa koukussa. Vähän lisää tarvetta aivojen raksuttamiseen ja yllättäviä haasteita, niin Yhteiskunnat olisi ansainnut ainakin pisteen lisää. Idea on hyvä, hajanainen pelimekaniikka vaatii vielä lisähiontaa.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Electronic Arts, 2007