STOP THE PRESS!

Pursuit Force: Extreme Justice

pursuit_forceTekijä: Bigbig Studios
Julkaisija: SCEE
Arvio: 4/5

Ensimmäinen Pursuit Force oli PSP:n aivan ensimmäisiä pelejä ja toi mukavasti mieleen pelihalliklassikon Chase HQ kultaiselta 80-luvulta. Kyseisessä pelissä piti päämajan ohjeiden mukaan ottaa rosvojen autoja kiinni ja sitten rytätä ne omalla autollaan ajokelvottomiksi. Pursuit Force lisäsi reseptiin aseet sekä toisten autojen kyytiin hyppimisen ja aikaiseksi saatiin varsin toiminnantäyteinen paketti, josta moni piti. Itse en päässyt kyseistä peliä testaamaan, mutta nyt kauppoihin on saapunut jatko-osa nimeltä Extreme Justice.

Pelin aloitus heittää mukaan vähän juonenpoikasta, ilmeisesti ykkösosan tunnelmista jatketaan ja pahikset tulevat kostamaan pääsankarille. Meno on alusta asti kaasu pohjassa äksönleffameiningillä ja sehän passaa. B-luokan äksönleffasta on myös napattu korkealentoinen juoni, mutta realistisuus olisikin tehnyt hallaa. Kulkuneuvojen käyttäytyminen vaihtelee mukavasti yhdestä toiseen vaihtaessa ja on silti vauhdikkaan arcademaista.

Pelkkää takaa-ajoa takaa-ajon perään Pursuit Force ei ole, vaikken ole täysin vakuuttunut, että siihenkään olisin välttämättä kovin nopeasti kyllästynyt. Sen lisäksi, että välillä ollaan autossa, välillä veneessä ja välillä helikoptereissa, vaihtelee tehtävien tarkoituskin. Joskus suojellaan jotain tiettyä ajoneuvoa, harrastetaan tarkka-ammuntaa ja toisinaan jalkaudutaan jakamaan oikeutta. Pelin perusideaa ajatellen jälkimmäisin kuulostaa vähän asiaankuulumattomalta. Siinäkin ovat kontrollit tosin kohdallaan, ainoastaan nykyään niin monissa peleissä helppona ratkaisuna toimivat ’paina-nappia-kun-se-näkyy-ruudulla’ -tilanteet jättävät tässäkin toivomisen varaa. Pelin tahtia hidastavat talsimiset saivat minut vain kaipaamaan takaisin auton rattiin.

Muuten varsin nautinnollinen pelikokemus kärsii myös vaikeustason heittelystä. Vaikka aluksi saa valita kolmen eri vaikeuden välillä, on helpoimmallakin asetuksella tehtäviä, joissa alkaa hetken päästä järsiä PSP:nsä kulmaa. Tämä oli varsin harmillista, sillä hauskana popcorn-pläjäyksenä Pursuit Forcesta olisi jäänyt pelkästään miellyttävä jälkimaku. Nyt pariin hampaankoloon jäi jyviä.

Graafisesti PF:EJ ei ole PSP:n kirkkaimmassa kärjessä, muttei jää kauaksikaan. Ääninäyttely on tunnelmaan sopivan kliseistä ja musa jytkyttää taustalla sen enempiä häiritsemättä. Matkan varrella tulee monia mieleenpainuvia tilanteita ja juonenkäänteitä, eikä peliä malta lopettaa, vaikka se soveltuu erinomaisesti myös lyhyisiin rykäyksiin – on siis oikein suunniteltu käsikonsolipeliksi. Kun pakettiin on lisätty vielä tarinamoodin ohelle muita pelitiloja sekä moninpeli lähikavereiden kanssa, saadaan taas hyvä ja vauhdikas lisä PSP:n pelikokoelmaan.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) SCEE 2007