STOP THE PRESS!

Patapon

pataponTekijä: Pyramid / Japan Studios
Julkaisija: SCEI
Arvio: 4/5

PSP:n pelivalikoimaa on usein kritisoitu persoonattomaksi, kun monet sen peleistä ovat versiointeja PS2-peleistä tai muuten vain ’sitä samaa pienemmällä ruudulla’. Aika ison säväyksen tekikin sitten hassunhauska, pirteä ja omaperäinen LocoRoco iloisine musiikkeineen ja poukkoilevine hahmoineen. Nyt sama tekijäryhmä palaa Pataponin paukkuvien rumpujen kera.

Pelaaja ohjastaa pientä Patapon-heimon armeijaa, johon kuuluu mm. jalkaväkeä, jousiampujia ja ratsumiehiä – matkan varrella armeija kasvaa. Pataponit pitävät pelaajaa jumalana ja tarkoituksena on nousta Zigatonien ikeen alta. Itse ohjastaminen onkin sitten se, mikä tekee tästä pelistä huomionarvoisen. Kaikki joukkojen liikkeet kerrotaan alamaisille rummuttamalla PSP:n näppäimillä oikea rytmi. Musiikin tahtiin tehtynä tietty näppäinyhdistelmä liikuttaa joukkoja, toinen pistää ne hyökkäämään, kolmas puolustamaan ja niin edelleen.

Peli kehittyy salakavalasti asteelta ’onpas yksitoikkoista’ asteelle ’tämähän on kivaa’ asteelle ’pakko keskittyä paremmin’ ja lopulta ’en voi lopettaa’. Kun muistettavana on monta rytmiä ja samalla pitäisi miettiä, että mitä kannattaisi strategisesti seuraavaksi tehdä ja pitää tahti päällä, muuttaa pienikin häiriötekijä pelaamisen mahdottomaksi. Tätä ei bussissa pelata. Pataponien maailmassa riittää tekemistä, vaikka välillä tuntuu, että samaa toistellaan. Minipelit, uudet patapon-soturit ja rytmit saapuvat sopivasti juuri silloin, kun kaipaa piristystä.

Tarttuvan (siis kuin tervatun ohdakepallon lailla) musiikin lisäksi pelin graafinen tyyli on kertakaikkisen hieno. Tyylitellyt, hyvin animoidut varjoanimaatiomaiset pikkuhahmot, maisemat ja hirviöt ovat hienoa katsottavaa. Patapon on uusi höyhen PSP-pelaajien hattuun ja oiva lisä vähänkin oudommista tai rytmipeleistä pitävien kokoelmaan.

Valitettavasti erinomaisen hinta-laatusuhteen aikaansaava 20 dollarin hinta ei saapunut Suomeen asti, vaan täkäläisissä kaupoissa Pataponin hintalappu on 40 euron hujakoilla. Voisin väittää, että siltikin se kannattaa.

Manu-Manu-Manu-Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) SCEI, 2008