STOP THE PRESS!

Speedball 2 Tournament

speedball2Tekijä: Kylotonn
Julkaisija: FIP Publishing
Arvio: 2/5

Oi mitä lapsuusmuistoja herättääkään nimi Speedball 2 pelipaketin kyljessä. Commodore Amigalla peliä tuli väännettyä ilta toisensa jälkeen 90-luvun vaihteessa. Hyvä tunnelma, hienot grafiikat ja karski meininki piti viisitoistavuotiaan otteessaan. Myöhemmin peliä testanneena on kyllä tullut mietittyä, että mikä siinä loppujen lopuksi niin paljon viehätti. Nostalgiayleisölle tämä peli on kuitenkin suunnattu, siitä kielii myös pelin takakannessa oleva Commodore Gamingin logo.

Steam-palvelua hyödyntävässä pelissä on kyse tulevaisuuden adrenaliiniurheilusta. Käsipallon ja amerikkalaisen jalkapallon yhdistelmässä jättimäiset muskelikimput taklaavat toisiaan tunnontuskia kokematta, ainoana tarkoituksenaan saada singottua metallinen pallo vastapuolen maaliin. Valitettavasti en omista PC:lle peliohjainta, joten hiiri-näppis -yhdistelmä sai luvan kelvata. Sillä pelifiilis tuntui jokseenkin kömpelöltä, mutta pienen treenauksen jälkeen vastustajat sai pidettyä jotakuinkin kurissa.

Audiovisuaalinen toteutus on kohtuullisen kiitettävää. Pelin tiimellyksessä kaikki näyttää oikeinkin komealta, mutta jos oikein kriittisellä silmällä alkaa tihrustamaan, saattaa huomata hiomattomia kulmia. Kaikki pyöri kuitenkin ongelmitta meikäläisen koneella (Core 2 Duo 2.2GHz, 2GB RAM, GeForce 8600GT). Käyttöliittymän hiontaan ei ole kyllä käytetty montaa sekuntia – luulisi, että ainakin kirjoitusvirheet olisi tässä vaiheessa korjattu.

Muuten suhteellisen pätevän urheilupelin suurin ongelma tulikin esille jo ensimmäisessä arvosteluni kappaleessa. Peli-ideaa ei ole millään lailla hiottu tai tehostettu sitten 90-luvun päivien, päinvastoin tempo tuntuu hitaammalta ja taianomainen fiilis on karissut sen myötä, ettei saa edes sadistisesti hymyillä, kun vastapuolen kaveria kärrätään kentältä sairaalaan – loukkaantumisia tämä peli ei enää tunne. Tournament-lisänimi viittaa nykyään verkkopelipainotukseen, mutta sekin jää köyhäksi ja bugisen oloiseksi.

Ehkä enemmän vaihtoehtoja tiimin kehittämiseen, bonuksia kentälle ja vaikka hieman roolipelielementtejä olisi lisännyt kiinnostavuutta nyky-yleisönkin sillmissä. Nyt peli kelvannee vain retronostalgian hakijoille, jotka hekin saattavat tyytyä mieluummin alkuperäiseen.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) FIP Publishing, 2007