STOP THE PRESS!

God of War: Chains of Olympus

chains_of_olympusTekijä: Ready at Dawn
Julkaisija: SCEE
Arvio: 5/5

Jos käy ensin vilkaisemassa God of War -sarjan PS2-pelien arvosteluni saa jo melkoisen hyvän mielikuvan siitä, mitä peleissä tehdään, minkä laatuisia ne ovat ja mitä mieltä minä niistä olen. Yksinkertaisin tapa arvostella Chains of Olympus olisikin sanoa ”God of War PSP:llä – 5/5”, sen verran upeaa kamaa taskukokoiselle ruudulle on saatu tungettua.

Päähenkilönä nähdään taas karski Kratos, jonka kohtalo on olla Olympus-vuoren jumalten orjatyöläisenä kaiken maailman kostoretkillä. Kratos tekeekin työtä käskettyä, eikä välitä ylitöistäkään, vaikka hampaitaan vähän kiristeleekin. Persialaisia valloittajia ja kieroa Morpheus-jumalaa kieputteleva juoni sijoittuu aikaan ennen ensimmäistä GoW-peliä ja on hieman actionleffamaisempi, vaikka eeppisyyttäkin piisaa vanhaan malliin. Taas pelaaja heitetään heti alusta asti keskelle massiivista taistelua ja touhu vie mukanaan.

God of War näyttää PSP:llä täsmälleen yhtä uskomattoman komealta kuin PS2:lla, mikä tekee siitä vieläkin uskomattomamman. Vaikuttavuutta tehostaa hyvä ääninäyttely, tunnelmalliset maisemat, hienosti tehdyt animaatiot, ytimiin käyvä musiikki ja komeat efektit. Teknisestä puolesta ei vain löydy valittamista – paitsi että arvosteluversio jumiutui pariin kertaan. Kratoksen liikearsenaali kasvaa juuri sopivassa tahdissa tarinan edetessä ja välillä alkaa tulla jo vaikeuksia muistaa kaikkia brutaaleja liikeyhdistelmiä, mutta taistelu on silti aina erinomaisen sujuvaa ja raakaa touhua. Tällä kertaa myös PSP:n ohjaimet on saatu toimimaan, ainoastaan välillä olisi toivonut hieman korkeampaa tattia, kun erikoisliikkeitä tehdään sitä pyörittämällä.

Pulmat ovat asteen suoraviivaisempia ja muutenkin yleinen vaikeustaso mielestäni taas hieman helpompi kuin edellisissä versioissa, joista löytyi muutamia turhauttavia osioita. Vaikeustason säätöä riittää toki sekä aloittelijoille että paatuneemmille Kratoksen käskyttäjille ja kun pelin kieltämättä liian lyhyen keston kerran tempaisee läpi, pääsee vielä vaikeamman haasteen äärelle.

God of War: Chains of Olympus on ehdoton hankinta kaikille GoW-faneille ja täysi-ikäisille PSP:n omistajille. Vaikka kyseessä onkin taas ’käytännössä sama peli, mutta PSP:lle sovitettuna’-syndrooma, se ei ole tässä tapauksessa häpeä – kyseessä on huippupeli alustaan katsomatta. Jos Chains of Olympusta enemmän jokin peli vielä tulevaisuudessa ottaa Sonyn mustasta taskupaholaisesta irti, minulta loppuvat syötävät hatut.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) SCEE, 2008