STOP THE PRESS!

Army of Two

army_of_twoTekijä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 4/5

Räiskintäpelien laatukriteerit ovat nykyään järjettömän korkealla, kiitos muiden muassa Halo 3:n, Bioshockin ja Gears of Warin tyyppisten huippuunsa hiottujen tulituseepposten. Kun keskinkertainen ei enää riitä, voisi kuvitella, että on keksittävä jotakin täysin uutta ja mullistavaa, jotta peli saisi nostettua päänsä pelimassan yläpuolelle. Vaan eipä pyörää tarvitse uudelleen keksiä – pääasia on, että se pyörii mahdollisimman sujuvasti.

Army of Two on erittäin tervetullut tulokas laadullisesti erittäin heikon alkuvuoden pelimarkkinoille. Elliot Salem ja Tyson Rios ovat raavaita yksityissotilaita, jotka taistelevat tiensä vihollislinjojen läpi. Verisiä taisteluita käydään Afganistanissa, Irakissa ynnä muissa ”ajankohtaisissa” ympäristöissä. Pahikset edustavat Al-Qaidaa ynnä muita überpahojen järjestöjen edustajia. Pelin pääpaino on kaksinpelissä, mutta yksinkin räiskintä sujuu. Itsestäänselvyytenä lauottakoon, että luonnollisesti ihmispelaajan kera toiminta on noin kolmanteen potenssiin hauskempaa. Yksinpelinä peli ei kovin korkealle keskivertoräiskintöjen hetteiköstä nousekaan.

Pelin vinkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu ”aggro”, jonka kera kikkailemalla toimintaan saadaan ujutettua kuin varkain myös pienimuotoista taktikointia. Kun toinen taistelijoista vetää vihollisten huomion puoleensa, muuttuu toinen sotilaista miltei näkymättömäksi, jolloin tämä voi hiippailla pahisten taakse suorittamaan yllätyshyökkäyksen. Toinen mukava ominaisuus on se, että taisteluparin haavoittuessa partneri kykenee paikkaamaan haavat, mikäli kykenee ensin raahaamaan vertavuotavan toverinsa suojaisampaan paikkaan. Suurin itku johtuu ainoastaan PS3-version väkisin väännetystä SixAxis-kikkailusta. Laskuvarjon ohjailu ohjainta kallistelemalla on osuutena ihan vain täysin turha ja päälleliimatun oloinen.

Kokonaisuutena Army of Two on yksi vuoden ensimmäisen neljänneksen kovimmista pelijulkaisuista, etenkin räiskintärintamalla. Erityisesti kaksinpelinä sitä voi suositella varauksetta kaikille ammuskelupelien ystäville.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by EA, 2008