STOP THE PRESS!

Battlefield: Bad Company

bad_companyTekijä: DICE
Julkaisija: EA
Arvio: 4,5/5

Battlefield-pelisarja on pitänyt pintansa alati lisääntyvien verkkoräiskintöjen joukossa, vieläpä sen kärkipäässä sinnitellen. Pelin teemaa on hieman vaihdeltu jatko-osien myötä, mutta varsinainen ydintoiminta on pysynyt varsin samankaltaisena. Konsoliversioiden myötä tuttavallisemmin ”Bäfänä” tunnettu pelisarja sai osakseen myös yksinpelattavan pelitilan, joka on tosin tähän asti ollut lähinnä harjoitteluun soveltuva ja päälleliimatun oloinen, muutaman ehtoon lisähupi. Tällä kertaa yksinpeliin on kuitenkin paneuduttu. Omaksi yllätyksekseni pidin pelissä jopa enemmän sen soolotilasta, kuin pohjimmiltaan vanhasta tutusta moninpelistä, joka ei sekään huono missään nimessä ole.

Teemansa puolesta Bad Company edustaa sarjan tähän asti ehdottomasti kiinnostavinta antia. Tällä kertaa ei sodita toisen maailmansodan melskeessä, eikä tulevaisuuden laaseripyssyillä, vaan pelaaja astutetaan rikoksistaan armeijan leiviin tuomittujen pahissolttujen saappaisiin. Taparikolliset ovat tunnetusti kuin harakoita – jos jotakin kiiltävää osuu silmiin, kaikkoaa looginen päättely sillä siunaamalla. Niinpä ahneet soltut aiheuttavatkin kullankiilto silmissään kansainvälisen selkkauksen ennen kuin ehtii hyljettä sanoa.

Battlefield: Bad Company on varsin onnistunut yhdistelmä realistista sotatunnelmaa ja sopivan tyhjäpäistä arcade-toimintaa, ja jopa onnistunutta huumoria viljellään vähän väliä. Kiitos loistavan äänimaailman, riittävän avoimen pelikentän ja kerrassaan upean grafiikan, intensiivinen räime kasvattaa pulssia kummasti. Toisaalta suvantojakin viljellään sopivassa suhteessa. Ainoastaan tiukasti skriptatut viholliset putkahtavat taistelukentälle turhan ennalta arvattavasti, ja yleensä siten, että tilanteista ei selviä napsimalla pahiksia kiikarikiväärillä riittävän (epäreilun) välimatkan päästä. Pelaajan rinnalla taistelevat toverit tuntuvat myös ilmestyvän tyhjästä pelaajan kylkeen kiinni jos jäävät muutamankin metrin pelaajan taakse. Kavereiden hengenlähtökään ei tunnu haittaavan menoa, sillä siinä silmänräpäyksessä soltut ovat jälleen pelikuosissa. Moinen ratkaisu saattaa kuulostaa hieman tyhmältä, mutta käytännössä on kuitenkin ihan toimiva.

Moninpelissä hyökkäävän joukkueen tarkoituksena on yksinkertaisesti ryöstää puolustavan osapuolen kulta. Näinä päivinä peliin on tulossa myös ilmaisen päivityksen muodossa klassinen conquest-tila, jota moni BF-veteraani ehti jo varmasti toivoakin. Edellisiin osiin nähden uusinta uutta on tietysti komea grafiikka, ja lisäksi komeiden räjähdysten voimasta hajoavat rakennusten seinät. Aivan atomeiksi taloja ei saa singolla mojautettua, mutta sen verran nyt kuitenkin, että talon sisällä olijoille herahtaa vähintään lusikallinen höttöä pöksyyn.

Eipä pelistä voi juuri muuta sanoa, kuin että Battlefield on edelleen Battlefield. Mielikseenhän tätä pelaa, etenkin kun tekee mieli tykittää menevää verkkosotaa. Ja tietysti myös vauhdikkaasti etenevää yksinpeliä.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by EA/DICE, 2008