STOP THE PRESS!

Sid Meier’s Civilization: Revolution

revolution_ps3Tekijä: Firaxis
Julkaisija: 2K Games
Arvio: 5/5

Pelikonsolit ovat aina kärsineet pienoisesta strategiapelien pulasta. Konsolistit kun eivät kuulemma moisia pitkäpiimäisiä pelejä pelaa, eivätkä konsolit edes sellaiseen sovellu. Vihdoin ja viimein vanha kunnon Civilization saapuu uuden sukupolven konsoleille, Revolution -nimeä kantaen. Nyt alkoikin hirvittää – jos kyseessä on vallankumous, tarkoittaako se sitä, että peli on laitettu kokonaan uusiksi, vaiko sittenkin sitä, että kyseessä on peli, joka avaa vihdoin strategiapelien tulvahanat myös pelikonsoleille?

Luojan kiitos, vuosikymmenien ajalta tuttu Civilization-tunnelma on selvästi havaittavissa heti pelin ensikohtaamisesta lähtien. Hiirtä ei oikeastaan jää edes kaipaamaan, sillä konsoliohjaimen käyttö on viilattu vimpan päälle toimivaksi. Eipä sitä näppistäkään tietokoneellakaan kovin paljoa tullut Civin kanssa käytettyä, joten pad-ohjaimen nappulat piisaavat hyvinkin.

Peli muistuttaa pohjimmiltaan, ainakin visuaalisesti, varsin paljon Civilization 4:ää, mutta on selkeästi eri peli. Peliä on sorvattu konsoleille sopivaksi juuri oikeista kohdista ja siten, etteivät muutokset häiritse merkittävästi itse pääasiaa. Ehkä huomattavin uudistus on huomattavasti nopeammin kuluva aika. Pelin pääsee ”läpi” ahkeralla 2-3 tunnin sessiolla, mikä ainakin meikäläisen kaltaista kiireisempää kaveria ilahduttaa. Vaikka joskus teinivuosina olikin mahtavaa valvoa öitänsä Civilizationin parissa, ei sellaiseen vain ole enää aikaa. Pelin voittaminen parissa tunnissa ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö siitä riittäisi iloa kymmen-, ellei satakertaisesti myös jatkossa. Civilization nyt vain on sellainen peli, jota voi pelata äärimmäisen monella eri tapaa ja voihan pelin päihittääkin niin sotimalla, keskittymällä kulttuurin vaalimiseen tai vaikkapa avaruuden valloittamiseen.

Civilization Revolution on hieno osoitus siitä, kuinka pelikonsoleihin kohdistuvia iänikuisia ennakoluuloja tuhotaan. Vaikka itsekin olin aluksi hitusen skeptinen, mitä pelistä lopulta tulee, olen nyt viettänyt illan toisensa jälkeen valloittaen maailmaa yhä uudestaan ja uudestaan. Civilization on kiistämättä edelleen maailman parhaiden pelisarjojen kärkikolmikossa.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by 2K Games, 2008