STOP THE PRESS!

Europa Universalis: Rome

Europa Universalis- RomeTekijä: Paradox Interactive
Julkaisija: Paradox Interactive
Arvio: 4,5/5

Europa Universalis-pelisarja on ollut varsin pitkäikäinen rahasampo Paradox Interactivelle. Sarja on myös aina jakanut strategiapelifanit todellisiin hc-pelaajiin sekä pullamössöhousuihin, joilta on päässyt lähinnä itku näiden astetta haastavampien pelien kanssa. Visuaalinen toteutus on tiukan maltillista paremminkin kuin mitään graafista ilotulitusta. Sen sijaan historiallinen eksaktius sekä toiminnan realistisuus on ollut pelintekijöille karkkigrafiikkaa tärkeämpää.

Vastikään kolmannen sukupolven saavuttaneen pelimoottorin myötä markkinoille saapui myös Europa Universalis: Rome. Pelaajan tehtävänä on valita ensin kymmenen sivilisaation joukosta mieleisensä, jonka aikoo valjastaa maailman haltuunsa. Peli alkaa vuonna 280 ekr, tai jos niin haluaa, vasta vuonna 27 ekr. Vähän, mutta vain vähän kuin Civilizationissa ikään, pelissä neuvotellaan, käydään kauppaa sekä tietysti soditaan verisesti. Näiden vaihtoehtojen varassa pelaajan on pysyteltävä nuoran päällä, jotta saavuttaisi sen lopullisen gloorian. Kenen kanssa kannattaa veljeillä, kenelle ei kannata kääntää selkäänsä, kenelle lyödään puukkoa selkään? Näitä kysymyksiä voi oikean elämän ohessa pohtia myös ottaessaan osaa moninpeliin, johon voi osallistua peräti 32 pelaajaa.

Uutuutena pelimoottorissa on kolmiulotteinen kartta, jota voi käännellä mieleisekseen. Alkaako Paradox tulemaan vanhaksi, kun se näin avokätisesti nykyaikaista peligrafiikkaa tarjoaa? Yleensä ottaen grafiikat eivät edelleenkään vie ajatuksia pois itse asiasta. Kylmän taistelun ja diplomatian lisäksi pelissä on keskitytty erityisen kiinnostavasti hallitsijoiden elämäntarinoihin sekä henkilökemioihin. Erilaisten pelillisten yksityiskohtien määrä on muutenkin kerrassaan vaikuttava, mikä toisaalta aiheuttaa sen, että pelin aloituskynnys saattaa vaikuttaa aluksi korkealta. Huolellinen tutustuminen kuitenkin kannattaa, sillä siten ymmärtää, miksi monet pc-pelaajat moittivat nykypäivän konsolipelien ”tyhmentämistä” ja yksinkertaistusta.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Paradox Interactive, 2008