STOP THE PRESS!

Facebreaker

facebreakerTekijä: EA Canada
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 1,5/5

Electronic Arts sai vuosituhannen alussa hurjat määrät lokaa niskaansa siitä, että kaikki sen uudet pelit tuntuivat vain edellisvuotisten kopioilta tai muuten vain yli olan väsätyiltä tekeleiltä. Viime vuosina firma on kasvamisestaan huolimatta parantanut imagoaan huomattavasti ja sen pelien laatu on pysynyt kohtuullisella tai hyvällä tasolla. Fight Night 03 oli EA:n viimeisin astuminen nyrkkeilykehään ja varsin hyvä astuminen olikin. Siksipä lennokkaammalle Facebreakerille oli sekä tilausta että odotusintoa, koomisella otteella tehtyjä nyrkkeilypelejä kun ei joka vuosi nähdä.

Ensimmäisen matsin jälkeen mielikuva on hyvin kaukana nyrkkeilystä. Kyllä, hahmot ovat hassuja ja hienosti animoituja, taustat yksityiskohtaisia ja värikkäitä ja tehosteet silmiä hiveleviä, mutta voi hyvänen aika. Fight Night 03:n neronleimaus oli tateilla ohjaus, joka Facebreakerissa heitetään roskakoppaan ja sen tilalle otetaan suoraan 90-luvun alun mätkintäpeleistä tutut kontrollit – ja nekin heikosti toteutettuna. Kahta nappia taotaan senkun keritään, blokkauksen saa epämukavasti oikeasti triggeristä ja välillä saattaa onnistua breaker-erikoisisku, tai hahmolle ominainen erikoisliike, joista osa on erinomaisen epäreiluja.

’Hauskasti’ toteutusta nyrkkeilypelistä on saatu kontrollien yliyksinkertaistamisella, hahmojen epätasaisuudella ja tuskastuttavaa takomista vaativalla etenemisellä, joka kiertää samaa ympyrää yhä uudestaan ja uudestaan, kaikkea muuta kuin hauska. Syvyyttä pelissä ei ole lainkaan ja hahmot hienosta ulkoisesta toteutuksestaan huolimatta juuri niitä, jotka ensimmäiseksi tulisi kelle tahansa mieleen, kun tämäntyylisestä pelistä puhutaan. Mielikuvitus on tämän pelin tekijöiltä loppunut siihen, että on saatu aikaiseksi jotain omassa porukassa kofeiinihöyryssä iltamyöhään koodatessa hymyilyttävää.

Facebreakerin pelitilat ovat suoraan pelintekijän oppikirjasta ja niitä on minimimäärä. Livekaverin mätkimisestä saa hetkeksi lisäviihdettä, mutta hahmojen epätasaisuus ja voittajan ratkeaminen sillä, kuka jaksaa hakata näppylöitään nopeammin lopettaa huvin lyhyeen. Mikäli Facebreaker saa jatkoa, toivotaan, että tekijätiimi paneutuu siihen huomattavasti paremmin.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Electronic Arts, 2008