STOP THE PRESS!

Metal Gear Solid IV: Guns of the Patriots

metalgearsolid4Tekijä: Kojima Games
Julkaisija: Konami
Arvio: 4,5/5

Metal Gear Solid IV: Guns of the Patriots on yksi PS3:n odotetuimpia ja ennakkoon hypetetyimpiä pelejä. Kuinka ollakaan, se onnistui jopa tyydyttämään sekä fanien että kriitikoiden odotukset. On kuitenkin todettava, että pelin todellisen hienouden ymmärtää parhaiten vain, jos on pelisarjan todellinen fanittaja. Sanon suoraan, että oma MGS-taustani koostuu lähinnä PS1:lle ilmestyneestä ensimmäisestä osasta, tai pikemminkin sen demoversiosta. Vaikka sen perusteella toiminnan ja hiippailun yhdistelmä vaikuttikin ihan hienolta, en koskaan oikein jaksanut oikeasti innostua pelistä, enkä sen jatko-osista. En kuitenkaan heittänyt kirvestä kiveen tämän tuoreen osan suhteen, koska tiesin ennakkoon, että tämä peli on nyt oleva hyvä. Eikä vain hyvä, vaan monen mielestä tämä Hideo Kojiman taideteos on PS3:n tähän asti vahvin pelijulkaisu.

Vanha kunnon Solid Snake on tällä kertaa todellakin vanha – kiitos geenimuunnoksien aiheuttamien komplikaatioiden. Tähtäimessä on jälleen vanha vihulainen, Liquid. Peli sisältää ennätysmäisen paljon todella hienosti tehtyjä välivideoita. Itse en kuitenkaan arvosta niiden määrää, sillä välillä tuntuu oikeasti siltä, että kyseessä ei ole niinkään peli, vaan monen illan elokuva, jossa on toisinaan vähäsen jotakin pelattavaakin. Liki tunninkin mittaiset videot eivät juuri naurata, jos viikossa on vaikkapa sen parikin tuntia aikaa pelata. Kasuaalipelaajat voivat siis jättää tämän tapauksen suosiolla hyllyyn. Pelin juoni on myös sitä luokkaa, että ne jotka eivät ole kaikkia osia pelanneet, jäävät paitsi varsin suuresta osasta pelin jakelemista viittauksista menneisiin aikoihin.

Visuaalisesti peli on ehkä hienointa, mitä olen tämän sukupolven konsoleilla nähnyt. Valon ja varjon käyttö on etenkin HD-telkkarilla aivan upeaa, tekstuurit tarkkaan harkittuja ja kenttäsuunnittelu toimii kerrassaan erinomaisesti. Animointi on myös tuiki taidokasta, mikä onkin tärkeää, jos mielii pitää pelaajan mielenkiinnon pitkien välivideoiden aikana yllä. Peli on myös täynnä kaikenlaista pientä tekemistä, mikä antaa pelille kummasti lisää ikää, jos mielii ensin rynniä sen läpi vain juonen nähdäkseen ja palata myöhemmin nysväämään läpi jokaisen nurkan. Läpipeluu kestää keskimäärin noin parikymmentä tuntia.

Myönnettäköön, että kuulostan hieman ristiriitaiselta, mutta Metal Gear Solid IV on eeppisen upea seikkailu, joka jokaisen PS3-pelaajan kannattaisi kokea. En kuitenkaan kykene antamaan täysiä pisteitä pelille, joka ei saa kiedottua minua täydellisesti pauloihinsa. Arvostelu on kuitenkin yhden ihmisen mielipide, joten puolikas lähteköön siitä hyvästä pois. MGSIV on PS3:n ehdottomasti paras yksinoikeuspeli.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Konami, 2008