STOP THE PRESS!

Buzz! Master Quiz

buzz_masterquizTekijä: Relentless Software
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 3,5/5

Buzzin saapuminen PS3:lle ei meikäläistä juuri kohahduttanut – peli tuntui jopa köyhemmältä kuin edeltäjänsä, lukuunottamatta netin kautta ostettavia lisäkysymyspaketteja. PSP-Buzz tuntuikin sitten jo vielä oudommalta idealta, käsikonsolia kun yleensä pelataan yksin. Trivia-addiktina otan kuitenkin aina mielelläni vastaan tarjotut aivopähkinät.

Täytyy taas sanoa, että pelin tekijät ovat tehneet pelistään taskuversion niin hyvin, kuin se yleensä on mahdollista. Parin viikon pelailun jälkeen PSP Buzz jää varmaankin hyllyyn, mutta toistaiseksi se tulee silloin tällöin napattua kätösiin aivoja rasittamaan. Yksinpeliin onkin saatu mukavasti lisäpotkua erilaisia kysymystapoja, palkintoja ja etenemisportaat lisäämällä – usein mukana on videoita ja kuvien tunnistamista. Myös kysymykset olivat ainakin meikäläiselle juuri sopivaa vaikeustasoa ja mukaan oli ripoteltu juuri sopivasti ajankohtaista poptriviaa ja nörttikamaa, Commodore 64-tietokonetta myöten. PSP-version yksinpeli peittoaa siis isojen konsolien vastaavat heittämällä. Se sopii myös niihin hetkiin, kun haluaa viihdettä muutamaksi minuutiksi.

Älypää-tietovisaa on pelattu netissä yli miljardi kertaa ja PSP Buzzia voisi pitää sen matkalle otettavana versiona. Kaikki kysymykset kysytään selkeällä suomenkielellä, mikä on kunnioitettavaa. Buzzin itsensä puheet on liiankin suoraan käännetty englannista, niistä kun huomaa englanninkielellä toimivia vitsejä, joita ei ole jaksettu suomeksi kääntää. Graafisesti ruudulla ei paljonkaan ole, mutta se mikä näkyy, on tarkoituksensa täyttävää. Peli tarkkailee myös jo kysyttyjä kysymyksiä, enkä toistaiseksi muista kuin yhden kysymyksen, joka olisi kysytty enemmän kuin kerran.

Moninpelimoodissa käsikonsolia vaihdellaan kädestä toiseen tai sitten käytetään ns. Juontaja-tilaa, joka on mielestäni hyvä idea vaikkapa illanistujaisiin. Yksi pelaaja toimii juontajana, kysyy kysymykset ja antaa pisteet. Eipä tarvitse aina pitää sitä Trivial Pursuit -pakkaa tallessa, kun tietovisainto yllättää. Myös kädestä toiseen konetta siirreltäessä mukana on muutama hauska twisti. Buzz PSP on huomattavan onnistunut pelisarjan versiointi alustansa huomioon ottaen.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Sony Computer Entertainment, 2008