STOP THE PRESS!

Tiger Woods PGA Tour 09

tiger_woods_pga_tour_09Tekijä: EA Sports
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 4/5

Golf-pelit eivät koskaan ole olleet leipälajini. Suurin ongelma itselleni on ollut se, että pelin perusluonne tuntuu nojaavan aivan liikaa silkkaan tuuriin. Miettikääpä nyt itsekin – tavoitteena on saada hiukan keskimääräistä perunaa pienempi pallukka lyötyä vinopäisellä mailalla yli 200 metrin päässä sijaitsevaan pikkiriikkiseen koloseen. Kuulostaa ainakin minun korvaani melkoisen epätoivoiselta.

Tiger Woods lienee kaikkein tunnetuin, paras ja sitä myötä myös kaikkein rikkain kolopallon pelaaja maailmassa. Ei siis liene mikään ihme, että miehellä on oma nimikkopelinsä, niin ikään yksi genrensä suosituimmista. Kuten EA:n viime aikaisissa urheilupeleissä muutenkin, myös tämän vuotisessa Tiger Woods golffissa on hitusen erilainen tuntuma, kuin viime vuoden painoksessa, joten me kriitikot emme voi tuomita vuosipäivitystä silkaksi rahastukseksi. Myönnettäköön, että edellisen golf-pelin pelaamisestani on aikaa vuosia, joten en sinänsä ole kykenevä vertailemaan tätä viime vuotisiin julkaisuihin.

Mutta se ei estä minua kuitenkaan kehumasta tätä peliä. Pelissä on sopivasti syvyyttä, se jaksaa viihdyttää haastavuudellaan, mutta antaa myös välillä armon käydä oikeudesta pienoisilla helpotuksilla. Syvyysaspektista vastaa enimmäkseen alusta lähtien itse muokattava pelihahmo, joka kehittyy pelin kuluessa. Kehityskaaressa itseäni ihastuttaa se, ettei käyrä osoita automaattisesti aina ylävinkkeliin. Mikäli peli sujuu joltain osin huonosti, laskevat taitopisteet sillä osa-alueella. Tämä toimii tietysti myös toisin päin. Jos vaikkapa puttaus sujuu erinomaisesti, kerääntyy pelaajan taitotilille puttauspisteitä niin että ropisee. Systeemi muistuttaakin näin oikeaa urheilua – hyväksi kehittyy harjoittelemalla hyviä suorituksia. Jos peli kerää pölyä hyllyssä pitkään, voi olla varma, että myös pelaajan tatsi virtuaalimailaan huononee, ja sitä myötä peli osaa myös laskea pelihahmon taitoja.

Nettipeli on toteutettu suorastaan innovatiivisesti. Usean pelaajan matseissa ei tarvitse odotella omaa vuoroaan ikuisuuksia, vaan kaikki pelaajat iskevät pallojaan samaan aikaan. Lyöntien kaari näkyy muiden pelaajien ruuduilla erivärisinä viivoina. Systeemi ei täten läpäise täysin oikean golfin sääntöjä, mutta järkevyys ajaa tässä kohtaa realismin ohi. Nettipeli olisi silti kaivannut hitusen lisähiomista, sillä ainakin testipelin aikana yhteys katkesi pariin otteeseen, ja toimivampaa lobbyä jäi kaipaamaan. Verkkopeli hukkasi kertaalleen myös itse tekemäni hahmon bittiavaruuteen. Tallennus löytyi vasta uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Visuaaliselta toteutukseltaan peli noudattaa kohtuutta. Maisemat ovat paikoitellen oikeinkin tyylikkäitä ja ennen kaikkea toteutus on riittävän selkeää. Äänipuolella mennään selostusten osalta kunnolla pieleen, mikä oikeastaan yllättää. EA on kuitenkin petrannut tällä saralla viime vuosina kovasti. Selostajat ovat tällä kertaa ärsyttävän aneemisia pessimistejä, jotka vinoilevat pelaajan toimille joka käänteessä.

Pelin hyvät puolet onnistuvat kuitenkin pääosin pistelemään poskeensa ne huonot puolet, joten loppusaldona Tiger Woodsin 2009-vuosimallin teosta voi suositella varauksetta kaikille alan pelien ystäville.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Electronic Arts, 2008