STOP THE PRESS!

FIFA 09

fifa09Tekijä: EA Canada
Julkaisija: EA Sports
Arvio: 4,5/5

Electronic Arts on tämän vuosipainoksen peleissään onnistunut petraamaan sekä golfin, amerikkalaisen jalkapallon, että jääkiekon osalla. Tv-mainonnan runsaudesta Suomessakin voi päätellä, että Euroopassa EA Sportsin peleistä kaikkein fanaattisimmin suhtaudutaan jalkapalloelämys FIFAan, joka ei sekään petä.

Kustantajan infoteksti kertoo yli 250:sta pelimuutoksesta, joista osa on onnistuneesti kohdistettu kontrolleihin. En voi väittää, etteikö virtuaalipallistini reagoisi ohjaustatin liikkeisiin vikkelästi ja ajatukseni tahtiin. Itse kontrollit ovat tuttuja jo monen vuoden takaa, joten ne ovat valmiiksi selkäytimessä. Harhauttelu sujuu inasen näppärämmin kuin viime vuoden versiossa.

Pelimoottorin uusiminen ja pelaajiin massan kiinnittäminen näkyy kentällä erinomaisen luonnollisen näköisenä, fyysisenä liikehdintänä, oli vauhti sitten hidasta tai nopeaa. Samoin rungon uudistus vakuuttaa virtuaalipelaajien toiminnoissa kentällä – paikkaa haetaan ja omaa plänttiä puolustetaan varsin älykkään oloisesti. Sen sijaan, että joukkueet juoksisivat päästä päähän ja sitten uudestaan, pelitilanteet soljuvat ja katkeilevat kuin jalkapallossa oikeastikin. FIFA on tv-ruudulla realistisimman näköinen jalkapallopeli, mitä on kuunaan nähty ja illuusiota vain vahvistavat jälleen erinomaiset brittiselostajat.

Yhden pelaajan nousuun maajoukkueeseen keskittyvä Be A Pro nousee uusista pelitiloista huolimatta jälleen suosikikseni. Tosin havaitsin, että NHL:ään verrattuna aika paljon merkitystä on sillä, mitä paikkaa pelaavan futaajan tossuihin astuu. Kunhan valkkaa paikan etulinjasta, toiminta on sopivan aktiivista ja itsekin pääsee pallon kimppuun. Verkkopuolella voi vaikka 20 pelaajaa pelata toisiaan vastaan samalla nurmikentällä, mikä on erinomaista hupia, jos vain kaikki muistavat, että kyseessä on tiimipeli.

FIFAan tehty hurja määrä pilkunviilausta, mikä nostaa sen sarjan hiotuimmaksi ja haastaa PES-pelit toden teolla – ellei ole jo mennyt ohikin. Suurin osa työstä on tehty kulissien takana, joten pelaajan naamaa vasten ei lyödä mitään hurjan mullistavaa uutta. Tosin, mitä tässä enää kaivataankaan. kun homma toimii kuin junan vessa, viihdyttää ja muistuttaa ruudulla oikein hyvin tosielämän esikuvaansa?

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) EA Sports, 2008