STOP THE PRESS!

Euro Truck Simulator

eurotrack_simulatorTekijä: SCS Software
Julkaisija: Excalibur
Arvio: 1,5/5

”Mä oon rekkamies” soi väkisinkin päässä, kun tämän levyn sujauttaa PC:nsä sisuksiin. Varmaan jokainen pikkupoika on ainakin ohikiitävän sekunnin haaveillut 18-renkaisen paholaisen kesyttämisestä ja suuntaamisesta maailman teille. Juuri ne haaveet saattavat saada pelaajan tarttumaan tähän tuotokseen – paljon muuta syytä siihen ei tarjota.

Kehittäjiä täytyy kuitenkin onnitella tarttumisesta epätavalliseen aiheeseen. Kyseessä ei ole todellakaan mikään rekoilla kilpa-ajelu, vaan ihan rehti rekkamiehen työ. Kuski aloittaa halvimmalla menopelillä ja lähikaupunkien hanttikeikoilla ja päätyy reissaamaan ympäri Eurooppaa arvolastia kyydissään monikansallisen yrityksen nokkamiehenä.

Euro Truck Simulatorin nimessä on sana simulaattori syystä – kovin viihteellistä peliä sen sisuksista ei löydä kaivamallakaan. Lastauspaikalta loikataan valtatielle, pistetään sopiva nopeus mittariin, väistellään vähän autoja ettei lasti vahingoitu ja noudatetaan sen verran liikennesääntöjä, ettei poliisi vie liian isoa osaa tilistä. Suurin hankaluus syntyy jättimoottorien kyltymättömästä janosta, sillä bensa-asemalla tarvitsee pysähtyä joka reissulla. Myös nukkumista pitää harrastaa, ennen kuin silmäluomet lupsahtavat vallan kiinni.

Maisemissa ei ole hurrattavaa, lukuunottamatta rekkoja, joiden esikuvat kyllä tunnistaa. Tietä, tietä ja tietä, sitähän se rekkamiehen elämä on. Ja ilmeisesti ei mitään muuta kuin ajamista ja nukkumista. Äänimaailmasta puuttuu myös jyty ja jylinä, Volvo murisee kuin mummon skootteri. Peli on normaalia huokeampi, mutta siltikin on vähän vaikea ymmärtää, kuka tästä oikeasti innostuisi. Hieman juonipohjaisempi ja bisnesjuonitteluita tai kilpailevan yhtiön kampittamista sisältävä lähestymistapa olisi varmasti ollut viihdyttävämpi, mutta sitten ei kyseessä enää olisi simulaattori.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) SCS Software, 2008