STOP THE PRESS!

Star Ocean: First Departure

star_oceanTekijä: Square Enix
Julkaisija: Square Enix
Arvio: 2,5/5

Kun paketin kyljessä lukee Square Enix, hihkuvat japanilaisista roolipeleistä pitävät innoissaan. Tällä kertaa moista viihdettä tarjotaan retrohengessä PSP-käsikonsolilla. Star Ocean: First Departure on uusioversio jo vuonna 1996 Japanissa Super Nintendolle julkaistusta pelistä. Kuinka 12 vuotta vanha pelimekaniikka on kestänyt ajan hammasta?

Pelin tehneen Tri-Acen tavoitteena oli tehdä sci-fi-henkinen roolipeliseikkailu, mutta sarjan ensimmäinen osa tallaa kuitenkin vielä enimmäkseen fantasiamaisemissa. Pikkukylässä asustavat kaverukset joutuvat seikkailuun, kun kyläläisiä kohtaa kiveksi muuttava rutto ja taivaalta pöllähtää futuristista tekniikkaa omistava parivaljakko. Rutto osoittautuu biologiseksi aseeksi, jolle lähdetään etsimään lääkettä kylän menneisyydestä.

Kun kyse on tämän ikäisestä pelistä, on lienee turha sanoa, että pelaaminen on rpg-genrelle varsin perinteistä. Meikäläistä ovat miellyttäneet aina reaaliaikaiset taistelut roolipeleissä ja Star Oceanistakin moinen löytyy, tosin melkoisen suoraviivainen sellainen. Niin on kyllä koko pelikin. Tarina etenee radallaan kaavamaisesti, eikä suuria yllätyksiä löydy. Ainoa havahduttava tekijä oli, että pelistä löytyy melko paljon ääninäyttelyä. Myös uusitut taustagrafiikat ovat ihan miellyttävän näköisiä.

Varsinkin näin pelien jouluruuhkassa Star Ocean jää varmasti pelikauppojen hyllylle orvoksi, eikä siitä kiinnostu kuin kovimmat JRPG-fanit tai kyseiseen pelisarjaan nuoruusvuosinaan tutustuneet. Sen hahmot eivät synnytä suuria tunteita, mutta tuulahduksena menneiden vuosien roolipelitunnelmasta sen voi napata uuden vuoden jälkeisistä alennusmyynneistä mukaansa halpojen suklaarasioiden seuraksi.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Square Enix, 2008