STOP THE PRESS!

Dead Space

dead_spaceTekijä: EA Redwood Shores
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 4,5/5

Jälleen kerran avaruusaseman yhteydet katkeavat mystisesti ja paikalle lähetetään tiedustelupartio. Pian nämä urheat sankarit toteavatkin pahansisuisten avaruusörmyjen valloittaneen aseman. Jaada jaa, lässynlässyn ja niin edelleen… ja lopulta maailma pelastuu. Voi, en kai spoilannut liikaa?

Ahtaalla avaruusasemalla pelaajaparan säikyttely on ollut vuosien mittaan varsin suosittu peliaihe. Aina eivät pelit ole olleet edes silmistä kuvattuja. Parin vuosikymmenen takainen ylhäätä kuvattu Alien Breed oli aikoinaan perhanan hyytävätunnelmainen, vahvasti alien-henkinen räiskintäpeli. Näitä pelejä yhdistää pelottavuuden lisäksi se, että aina se juoni on ihan yhtä surkea. Tämä pikkujuttu on myös yksi niitä harvoja huonoja puolia tuoreessa Dead Spacessa, joka muilta osin suoriutuukin tehtävästään papukaijamerkin arvoisesti.

Aitoa pelottavuutta ei ole aivan helppoa peleissä saavuttaa. Dead Spacen ahdistava tunnelma on alati läsnä, ja se kasvaa pelin edetessä. Ensimmäisen tuntisen aikana en oikein vielä päässyt siihen paljon kehuttuun tunnelmaan, mutta hiljalleen huomasin eläytyväni peliin yhä syvemmin ja syvemmin. Peli ei vain keskity säikyttelemään, vaan pyrkii luomaan pelaajaan aitoa herranpelkoa ja lisäämään ikävää mamman luo. Vivahteikas äänimaailma saa pelaajan pysyttelemään varpaillaan. Eri puolilta kuuluvat kolinat, tuskanhuudot ja huohotukset eivät ainakaan vähennä kalsareiden vaihtoprosenttia.

Visuaalisesti Dead Space tarjoilee todella sujuvan näköisen alien-kattauksen. Valoja ja varjoja käytetään esimerkiksi fiksummin kuin Doom 3:ssa – avaruusasema ei ole jatkuvasti täydellisen pimeyden alaisuudessa. Grafiikka hivelee muutenkin silmiä. Arvostan tätä tuoretta trendiä, että ruudulla ei näytetä energiapalkkia tai oikeastaan oikein mitään muutakaan ylimääräistä. Nappia painamalla HUDin saa toki ruudulle tarvittaessa, jolloin fontti on välillä hiukan turhan pientä piperrystä, josta hädin tuskin saa HD-telkulla selvää. Eipä käy kateeksi vanhempien telkkareiden omistajia.

Vastustajaörmelöt ovat perin tuhtia sorttia. Onnettomalla papupyssyllä kiusattuna örmyt vain hermostuvat lisää, mutta raajat irti plasmaleikkurilla leikkaamalla niiden vauhti sentään hiukan hidastuu. Mötöjen sitkeys onkin omiaan lisäämään pelaajan epätoivoa. Asearsenaalia alukselta onneksi löytyy tueksi ja turvaksi.

Dead Space on yksi vuoden parhaista, tai sanoisinko paras avaruuskauhupeli useampaan vuoteen. Mahtavan omaperäiseksi ei peliä voi kutsua, sillä se lainaa parhaat puolensa viime vuosien parhailta räiskintäpeleiltä, mutta siitäkin huolimatta loppusaldo jää reilusti plussan puolelle. Matkiminen on taitolaji.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by EA, 2008