STOP THE PRESS!

Manhunt 2

manhunt2Tekijä: Rockstar Games
Julkaisija: Rockstar Games
Arvio: 2/5

Olin hetken ihmeissäni, kun sain kouraani Manhunt 2:n PS2-version. Eikös tämä kohupeli julkaistu jo suunnilleen vuosi sitten? Näin tosiaan kävi, mutta tuolloin julkaisu ei tapahtunut vielä täällä pohjolassa. Nyt peli on saatu meikäläistenkin markkinoille, joskin sensuroituna. Mitä jää väkivaltapornopelistä jäljelle, jos siitä otetaan väkivalta pois? Pelkät housut, sanon minä.

Ensimmäinen Manhunt oli ihan kiinnostava tapaus, mutta siitä kajasti mielestäni hiukan liikaa Rockstarin ”me ollaan Rockstar, me tehdään mitä huvittaa” -tyyppinen kohun tavoittelu. Überväkivaltaisilla linjoilla jatketaan edelleen, mutta tämä tapaus ei tällä kertaa enää jaksa kiinnostaa. Pelin myyntikikka lienee se, että aiheutetaan mölyä ultraväkivallalla ja saadaan julkisuutta. Sitten naapurin kersat valehtelevat vanhemmilleen saadakseen pelin, jonka parissa sitten hihittelevät keskenään ja näkevät painajaisia.

Graafisesti peli on varsin karu, mikä johtuu ehkä osin siitäkin, että PS2:n kanssa ei ole juuri tullut viime aikoina pelailtua. Osittain tämä saattaa tietysti olla myös tavoiteltua, onhan pelikin aika ”karu”. Kontrollit vaativat runsaasti totuttelua, eikä kaikkia ohjausratkaisuja voi aivan purematta niellä. Toiminta on lähinnä varjoissa hiiviskelyä, sillä lähitaistelu sortuu helposti onnettomaksi sähellyksesi. Dorka tekoäly unohtaa tosin paikalta varjoihin livistäneen pelaajan yllättävän helposti, eikä työkaverin kuoliaaksinuijiminenkaan enää tunnu isommin häiritsevän.

Manhunt 2 on säälimätön peli. Voitaisiin sanoa, ettei pelissä ole mitään hyvää – monessakin mielessä. Pelinä se ei tarjoa mitään muuta kuin silmitöntä, mautonta kidutusta ja tappamista kaikella, mitä nyt sattuu kouraan osumaan. Peli itsessään ei ole kovin kaksinen. En silti lainkaan epäile, etteikö tämä maistuisi kaikille niille, jotka diggaavat myös superväkivaltaisista elokuvista. En toisaalta lähde jeesustelemaan, pitääkö näin väkivaltaisia pelejä ylipäätään tehdä, koska esimerkiksi paljon verisempiä kirjoja on ollut maailman sivu, elokuvista nyt puhumattakaan. Vähemmän niistä silti itketään kuin peleistä, jotka kuulemma saavat ihmiset tekemään hirmutekoja.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Rockstar Games, 2008