STOP THE PRESS!

Command & Conquer: Red Alert 3

red_alert3Tekijä: EA Games
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 3,5/5

Command & Conquer on reaaliaikainen sotastrategiapelisarja, johon muita saman genren pelejä verrattiin pitkään. Sarja on pikkuhiljaa pääsemässä taakastaan eroon muiden pelien raivattua genreen tuoreita uomia. Red Alert 3:n peruskaava kalskahtaa tutulta: kerätään resursseja, rakennetaan hiki hatussa tukikohta, suojellaan sitä hyökkäyksiltä ja koulutetaan liuta solttuja raivaamaan viholliset kartalta. Red Alert 3 on aiheeltaan astetta maanläheisempi peli kuin alkuperäinen C&C. Mutta vain astetta. Pelin taustatarina kun on lievästi korkealentoinen. Venäläiset keksivät aikakoneen (niinpä tietysti) ja käyvät listimässä Einsteinin. Niinpä atomienergia jää keksimättä ja maailmanjärjestys muuttuu. Juoni ei kuitenkaan ole aivan aukoton, minkä voivat kaikki Paluu tulevaisuuteen -leffat nähneet arvata.

Pelin välivideoita on palkattu näyttelemään ehkä nimekkäimpiä hollywood-staroja, joita peleissä on kuunaan nähty. Andrew Divoff Lost-sarjasta, Jenny McCarthy Playboysta (!), Autumn Reeser OC:sta ja tietysti George Takei aka Mr. Sulu Star Trekistä. Kastiin kuuluu myös iso liuta muitakin TV:stä tuttuja naamoja. On sinänsä harmi, että ohjaajaan eivät ilmeisesti rahat riittäneet. Kovien nimien suoritukset ovat liki järjestään perin onnettomia näyttelijäkerhon tönkköjä vetoja. Toisaalta videot on tehty kaikin puolin niin kieli poskessa, että välillä on pakko hörähtää nauruun. Ainakin toivon, ettei tässä ihan tosissaan olla oltu.

Pelinä RA3 on käytännössä C&C hieman värikkäämmällä grafiikalla varustettuna. Okei, muutoksiakin on tehty, lähinnä yksiköiden komentamisen suhteen, mutta mitään järin oikeasti merkittävää on vaikea keksiä. Käyttöliittymässä on pieniä muutoksia edellisversioon, mikä ei sataprosenttisesti istu Xbox 360:n ohjaimeen. Strategiapelin toteuttaminen pad-ohjaimille tuntuu edelleen tuottavan hankaluuksia. Vaikka Red Alert 3:ssa on jotenkin hupaisan vinksahtanut meininki, alkaa kyseinen peligenre sellaisenaan maistumaan jo erehdyttävästi puulta. Jos oikein ilkeästi todettaisiin, ei peruskaavaa ole muutettu juurikaan viimeiseen kymmeneen vuoteen. Tarvittaisiin taas uusi RTS-peli, joka tekisi ns. command & conquerit, eli määrittäisi genren taas seuraavaksi viideksitoista vuodeksi. Tämä alkaa olla näet nähty.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Electronic Arts, 2008