STOP THE PRESS!

Tom Clancy’s H.A.W.X.

tom_clancys_hawkTekijä: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Arvio: 3/5

Ubisoftin ostettua Tom Clancyn nimen, sitä on perinteisten pelisarjojen lisäksi alkanut nyt näkyä muuallakin. H.A.W.X.issa mennään jalkaväen erikoisjoukkojen sijaan lentelemään maanpinnan yläpuolelle. Aluksi täytyy mainita, etten ole vieläkään tottunut siihen, että jotkut PS3-pelit vaativat pelin asennuksen kiintolevylle – 33 minuuttia levyn syöttämisestä pelin pelaamisen aloittamiseen ei mielestäni ole konsoleille sopiva asia.

Oleellisin asia: kyseessä ei ole lentosimulaattori, ei sinne päinkään. Tietenkin lentokoneen ohjauksen perussäännöt pätevät, mutta varsin väljästi painovoiman lakeja saa noudattaa lähellä maanpintaa liidellessään ja vihollisten ympärillä kaarrellessa. H.A.W.X.issa pääpaino on hauskalla vilskeellä – se on kuin toimintaelokuva, josta on poimittu vain toimintakohtaukset, joissa pelaaja itse on pilottina. Asiaa helpotetaan vielä toiminnolla, joka näyttää sopivan reitin kohteeseen tai viholliskoneen matkan katkaisuun. Oikeaoppisista laskeutumisista tai nousuistakaan ei tarvitse huolehtia, kunhan vain pitää liipasinsormen herkällä.

Useimmat eliittisotajoukon tehtävistä eroavat toisistaan riittävästi, vaikka perusmeininki lentokoneilla tietenkin sotatantereella on aina samantyylinen. Grafiikat näyttävät varsinkin vauhdissa erittäin komeilta, lentokoneet ovat esikuviensa näköisiä samoin kuin maisematkin. Hyvän lisäpotkun peli saa verkkopelitiloistaan, joihin voi hypätä vaikka kesken kaiken. Co-oppina kaverin kanssa pelaaminen tai muita ’oikeita’ pilotteja vastaan taisteleminen nostaa hauskuuden ja adrenaliinin taas uudelle tasolle.

PS3:lle ei HAWXin kaltaisia pelejä taida juuri olla, joten jos virtuaalilentely kiinnostaa, etkä ole niitä ihmisiä, joille joka nippelin pitää olla oikeassa paikassa lentokoneen ohjaamossa, tarjoaa se tiivistunnelmaista lentoräiskintää hieman eri näkökulmasta kuin yleensä.

Manu Pärssinen for smackthejack

Image (c) Ubisoft