STOP THE PRESS!

iFluid

ifluidTekijä: Exkee
Julkaisija: Nobilis
Arvio: 2,5/5 

Sitten 90-luvun alun ei ole autotalleissa syntynyt niin paljon pelejä kuin viime aikoina. Pikkupelit ovat taas nousseet kunniaan ja uusien levitysteiden myötä jopa yhden hengen tekeleet ovat saaneet palstatilaa pelimedioista ja luottokortit vinkumaan. Samaan sarjaan kuuluu myös iFluid, jonka kuvittelin olevan ainoastaan tekijöiden internetsivun (ja Steamin) kautta levitettävä peli, kunnes se koteloineen kolahti postiluukkuuni.

iFluidin esi-isäksi voisi laskea jo vuonna 1984 ilmestyneen Marble Madnessin, jossa johdatettiin pyörivää kuulaa kohti maalia. Sittemmin kuulankieputtelupelejä on ilmestynyt monituisia, mutta iFluid tuo mukaan toisen nykypäivän peli-ilmiön: fysiikan ja realistisuuden. Pelissä nimittäin ohjastetaan aidon näköistä vesipisaraa, jolle kohtalokkaita esteitä ovat mm. paperi, jauhot, kuumat pinnat ja pesusienet. Lisää ’eloa’ tippa saa sitten mm. kosteista omenan siivuista.

Koko touhu on toteutettu mahdollisimman realistisen näköisesti ja tipalla matkataan pitkin erilaisia ympäristöjä ulkona ja sisällä. Aluksi tipan ohjaus hiiri+näppis -yhdistelmällä tuntui niin tönköltä, että luovutin 10 minuutin jälkeen. Toisella yrityksellä, ja kunhan pelissä eteni niin, että pisara oppi lisäliikkeitä, sen pelaaminen alkoi tuntua jo miellyttävämmältä. Kolme eri pelimoodia takaa myös tarpeeksi pelattavaa ja osa puzzleista vaati pitkää näkymän ja pään pyörittelyä.

Siltikin täytyy myöntää, että olisin pelannut tätä mieluummin konsolin peliohjaimella ja isosta televisiosta, kuin monitorilla ja näppis/hiirellä. Pieni budjetti ei välttämättä näy eikä kuulu, mutta se tuntuu. Viimeinen silaus ja kaiken yhteen kokoava pökkäisy, joka nostaisi pelin klassikoksi, puuttuu. Se ottaa itsensä ehkä hieman liiankin vakavasti ja lopultakin ainoa sen mieleen jättämä tunne on alkuvaiheen turhautuminen. Hinta/laatu-suhde on kuitenkin jotakuinkin kohdallaan.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Nobilis