STOP THE PRESS!

Resistance: Retribution

resistanceTekijä: Sony Bend
Julkaisija: SCEE
Arvio: 4,5

Resistance-brändi on yksi Sonyn ylpeydenaiheista yksinoikeuksien saralla. Eipä ihme, että PSP:kin sai nyt oman Resistancensa. PSP:lle on ilmestynyt yllättävän paljon 3D-räiskintäpelejä, mikä on joidenkin mielestä varmasti hyväkin asia. Itse en lukeudu näihin henkilöihin. Tämä siksi, ettei PSP:n kontrollit vain istu sujuvasti kahta tattia suosiviin pelityyppeihin. Ei tämänkään pelin kontrollit huonot ole, mutta kompromissiksi minä silti tällaista ratkaisua kutsun, joissa puuttuva tatti korvataan oikeanpuoleisilla napeilla. Resistance: Retribution tukee sentään uudemmilla PSP:llä DualShockin käyttöä PS3:n kautta, mutta sepä ei juuri matkapelaajia lohduta.

Jos siirrämme syrjään kontrollipatoutumani, on käsissäni koko lailla mainio peli. Resistance: Retribution riuhtoo käsikonsolista huimaa visuaalista tykitystä ja pelattavuus on saatu viilattua niin kohdalleen, kuin nyt yksitattisella konsolilla on mahdollista. Pelin tapahtumat sijoittuvat ensimmäisen Resistancen ja joulun alla ilmestyneen jatko-osan välimaastoon. Juonen lennokkuus on taattua räiskintäpeliluokkaa, jonka järkevyyttä on ihan turhaa selittää pelejä pelaamattomille, leimautumatta pahalaatuiseksi nörtiksi. Ehkä vielä joskus pelikäsikirjoitukset nousevat 80-luvun alun huonojen avaruusmutanttielokuvien tasolta edes askelman verran järkevämpään suuntaan. Avaruuden pahikset valtaavat ihmisten mielet ja ruumiit ja pyrkivät tätä kautta miehittämään pallo-poloisemme. Onneksi löytyy kuitenkin Yksi Mies ™, joka voi auttaa.

Kenttäsuunnittelullisesti Resistance noudattaa perinteisten räiskintäpelien kaavamaisuutta, eli putkessa mennään, eikä pelaajan juuri tarvitse miettiä, mihin päin seuraavaksi pitäisi suunnata. Tämä kuitenkin toimii mitä mainioimpana ratkaisuna tällaisessa aivot narikkaan -tyyppisessä räiskinnässä. Resistance: Retribution toisintaa perusräiskintäpelien hyväksi havaittuja kaavoja, mutta ylittää riman komeasti, kiitos mainion toteutuksensa. Eri asia on, kuinka pitkäikäistä hupia se lopulta on, sillä mitään omaperäistä ja mieleenpainuvaa se ei tarjoa. Kun seuraava perusräiskintä saapuu markkinoille, painunee Resistance: Retribution unholaan.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo (c) Sony Computer Entertainment, 2009