STOP THE PRESS!

Trainz Simulator 2009 – World Builder Edition

trainzTekijä: Wendros
Julkaisija: Auran
Arvio: 3/5

Junien maailmaan sijoittuvat pelit ovat harvinaista herkkua. Itse muistan lähinnä ensimmäisen A-Train -pelin sekä Japanista kavereiden mukana kantautuneet Densha-De-Go -pelit, joissa ainoastaan istutaan junan ohjaamossa ja pyritään pysymään aikataulussa. Trainz Simulator 2009 on kuitenkin sarjassaan laskutavasta riippuen ainakin viides peli, joten jotain on jäänyt minultakin huomaamatta. Trainz on selkeästi genrensä aatelia ja aloittelijalle ensivaikutelma on hieman sama kuin kiskaistaisiin pystymetsästä avaruussukkulan ohjaamoon ja tavoitteena olisi lentää asteroidipilven läpi.

Enkä tarkoita vain junan ajamista, vaikka niissäkin vipuja riittää – vaihtoehdoksi tarjotaan kyllä myös simppeli nopeudensäätö. Alkuhämmästyksen aiheuttaa pelin laajuus. Trainz 2009:ssä on ilman laajennuksia 12500 rautateihin liittyvää palasta, mukaan lukien 400 erilaista veturia ja satoja kilometrejä ajeltavaa. Pelaajan tekemisen skaala ulottuu junan ohjastamisesta sen rakentamiseen, ratojen tekemiseen ja maaston muokkaamiseen, juna-aikataulujen laatimiseen ja likimain kaikkeen muuhunkin, mitä raideralliin kuuluu. Kahvilavaunun pullia ei sentään tarvitse paistaa.

Ensivaikutelma pettää, sillä ei Trainziin sisään pääseminen ole niin hankalaa, kuin aluksi luulisi – ei kaikkea tarvitse tehdä kerralla. Julkaisijan mukaan grafiikan laatuloikan lisäksi tämä onkin juuri se asia, johon 2009-versiossa on keskitytty. Ratojen rakentelu vaatii yhä liiankin paljon treenausta, mutta junan ohjastaminen onnistuu jo pienen harjoittelun jälkeen ja kieltämättä Manu 6v. eli hetken unelmaansa, kun jättimäinen virtuaaliveturi totteli miekkosen vetelemiä vipstaakeja. Ei miespuolinen ihminen voi olla koukuttumatta tähän ainakin hetkeksi.

Ihailen tekijöiden omistautumista aiheelleen, mutta kyllä täytyy olla muutenkin juniin hurahtanut, että tästä pidempikestoista huvia saa. Nettitietojen mukaan pelillä on 300 000 vannoutunutta harrastajaa, joiden kanssa voi sitten vaihdella tekemiään sisältöjä. Heille riittääkin hommaa, sillä valtavan tekemismääränsä lisäksi Trainz 2009 on myös taaksepäin yhteensopiva edellisten pelien sisällön kanssa (yli 100 000 esinettä!) ja tulevaisuudessa ladattavaksi luvataan lisää vetureita, vaunuja ja ratoja satamäärin. Jos tunnet kuuluvasi pelin kohderyhmään, olet juuri löytänyt täydellisen pelin.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Auran