STOP THE PRESS!

InFamous

infamousTekijä: Sucker Punch
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 5/5

Vaikka tv-tasoni alta löytyvät kaikki uudet konsolit, on jostakin syystä Microsoftin pelikoneella tullut pelattua huomattavasti muita enemmän. En sano, etteikö PS3:lle löytyisi laadukkaita pelejä, mutta syystä tai toisesta kyseisen konsolin yksinoikeuspelit eivät ole juuri meikäläiseen kolahtaneet. Sucker Punchin työstämä Infamous toi tervetulleita muutoksen tuulia allekirjoittaneen pelitottumuksiin. Kyseessä on itseasiassa peli, jonka tähden kannattaa hankkia kyseinen pelikonsoli. Koko kulunut alkuvuosi on ollut laatupelien kannalta suhteellisen hiljaista. Infamous on vuoden ensimmäinen todellinen tykkipeli, jolle lienee odotettavissa todellista pistetykitystä myös pelimedialta.

Pelin päähahmo, Cole, selviää kuin ihmeenkaupalla kuusi korttelia mukanaan vievästä sähköisestä räjähdyksestä. Maasta ylös kömmittyään hän huomaa saaneensa outoja kykyjä. Useamman kerroksen pudotus ei tunnu yllättäen missään ja kädet syöksevät vieläpä sähköshokkeja! Cole päättää laittaa kykynsä hyötykäyttöön ja lähteä puhdistamaan kaupunkia riepovalta terrorilta. Infamous muistuttaa monin tavoin Xbox 360:lle pari vuotta sitten ilmestynyttä Crackdownia, jota aikoinaan tuli niin ikään pelattua enemmän kuin hammaslääkäriliitto suosittelee. Kuvakulma keikkuu kolmannen persoonan vinkkelissä ja kaupunki on avoin leikkikenttä. Vaikka vapaus onkin käsin kosketettavissa, pitää juoni silti otteessaan ja meininki pysyy jatkuvasti freesinä. Talojen seinillä kiipeily on hauskaa ja pudotukset sieppaavat aidosti mahanpohjasta.

Infamous haastaa pelaajan tekemään päätöksiä hyvän ja pahan välillä. Pelaaja voi kehnontaa mainettaan tavallisten tallaajien silmissä tekemällä kiusaa ja terrorisoimalla itse kaupunkia. Vaihtoehtoisesti perinteinen hyvän sankarin rooli kerää hyvää karmaa ja sitä kautta myös ystävällisiä katseita kanssaihmisiltä. Valinnalla on merkitystä erikoistaitojen suhteen, sillä jos on hyvä jätkä, ei voi saada pahan tyypin voimia ja toisinpäin.

Audiovisuaaliselta toteutukseltaan Infamous lataa sellaista tykitystä pelaajan verkkokalvoille, että harvemmin on nähty. Ääniraita tukee huikeaa, sarjakuvamaista graafista designiä täysillä, eikä loistava pelattavuus suinkaan heikennä vuoden tähän asti tukevinta pelikokemusta. Infamous on kerrassaan loistava kokonaisuus, joka on jokaisen PS3-omistajan pakkohankinta, olettaen tietysti, että sandbox-meininki on vähääkään sydäntä lähellä.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo (c) Sony Computer Entertainment, 2009