STOP THE PRESS!

The Sims 3

the_sims3Tekijä: Maxis
Julkaisija: EA
Arvio: 4/5

Sims-pelisarja on yltänyt sellaiseen, johon moni julkaisu ei koskaan tule pystymään. Nukkekotimainen elämäsimulaatio on tavoittanut pelaajia normaalien kohderyhmien ulkopuolelta, ja saanut koukutettua etenkin naisväkeä tietokoneiden ja konsolien äärelle suhteellisen tehokkaasti. Vuonna 2000 oli ensimmäisen Sims-pelin aikaa, kun Will Wrightin suunnittelema peli sai julkaisunsa. Peliin julkaistiin kasa lisäosia ja virallisen jatko-osansa se sai vuonna 2004. Nyt julkaistu Sims 3 lupaa parantaa pelin grafiikkaa, ja myös tarjota vapaan ympäristön simien käyttöön.

Ihan ensimmäinen parannus löytyy jo hahmonluonnista. Nyt simin vartalon kokoa voi muuttaa suhteellisen pyyleväksi. Lisäksi vaatteiden värimaailma tuntuu monipuolisemmalta, ja erilaisia tekstuureja on käytössä erittäin paljon. Hiusten väriäkin voi säätää, kun juuret, latvat ja varsinainen tukka on mahdollista värjätä täysin eri väreillä. Plussaa on myös se, että simeille voi määritellä persoonallisuuden. Itse pelissä ensimmäinen huomiota herättävä asia on se todellinen vapaus, joka vihdoin on saatu aikaiseksi. Simit voivat talsia kodeistaan minne vain, eikä turhia latausaikoja ole. On mukavaa seurailla omaa simiä, joka pöyräilee täi hölkkää. Simien oma-aloitteisuuskin on hyvää asia, ei sitten tarvitse kokoajan olla säätämässä jokaista yksityiskohtaa. Tuntuu myös, että nyt pelin ajankäyttöä on optimoitu, eikä jokaisen pienen tehtävän tekemiseen mene turhaa aikaa.

PC:n laitevaatimukset eivät ole turhan korkeat. Pienimmällä perusnäytönohjaimella on havaittavissa takkuilua ja jäätymistä, mutta jos koneesta löytyy edes jonkin verran pelaamiseen tarkoitettu näyttis, on se varmasti riittävä. Muistisyöppökään Sims 3 ei varsinaisesti ole, vaan toimii 1GB XP-koneessa melko hyvin. Kiintolevytilaakaan peli ei lohkaise järjetöntä määrää, vaan reilun 6 gigaa. Ihan kiitettävää, ettei ainakaan tämän takia tarvitse konetta alkaa tuunaamaan satojen eurojen edestä.

Sims 3 on positiivinen yllätys. Odotin, että sen uudistukset olisivat olleet laimeampia, mutta yllättävän hyvin se lupauksensa pitää. Tietysti, jos kakkososaan on hankkinut paljon lisälevyjä, voi Sims 3 tuntua vähän ”riisutulta” ja niukalta, mutta periaatteessa se kyllä vaikuttaa erittäin lupaavalta ja addiktiiviselta kokonaisuudelta. Ja kyllähän tähän sitten niitä lisälevyjä alkaa varmasti nopeasti tippumaankin. Vähän häiritsee pelin turhan nopea tempo, mutta se lienee nykypäivää. Ihmisillä kun ei tunnu olevan aikaa keskittyä peleihin pitkiä aikoja. Oldskool-miehen on tästä syystä jätettävä täydet pisteet antamatta.

Jari Järvi for Smackthejack

Photo’s copyright by Electronic Arts Inc. , 2009