STOP THE PRESS!

Command & Conquer: Red Alert 3 Ultimate Edition

red_alert3_ultimateTekijä: EA Los Angeles
Julkaisija: EA
Arvio: 4/5

Playstation 3:lle Red Alert 3:a saatiin odotella jonkun verran kauemmin kuin PC:lle tai Xbox 360:lle, mutta vastineeksi pelistä saatiin ns. Ultimate Edition. C&C:n siirtyminen nykykonsoleille oli monen sarjan fanin kauhu, tietokoneelta kapulaohjattavksi muututtaessa kun yleensä tapahtuu yksi tai kaksi asiaa: 1) peliä on aivan mahdotonta pelata konsolin ohjaimilla 2) tietokoneversio ’yksinkertaistuu’ konsoliversion kustannuksella. Vaan miten kävi strategiapelien klassikkosarjan uusimmalle osalle?

Mitä voi sanoa pelistä, jonka pääjuonikuvioon kuuluu Venäjän sisäisen sortumisen estäminen matkustamalla menneisyyteen ja kaappaamalla Einstein, etteivät länsivallat saisi ylivaltaa teknologian saralla? Suunnitelma toimii tiettyyn pisteeseen asti, mutta nyt vallalla on kolmen eri osapuolen sota. Näitä riitapukareita johtamaan pelaaja sitten ryhtyy. Sotatantereelta taasen löytyy kaikkea karhuista delfiineihin. Aivan eri sfääreihin pelin nostaa siihen palkattu näyttelijäkaarti, jotka ylinäyttelevät parhaansa mukaan (tarkoituksella): mm. Tim Curry, JK Simmons ja joukkio kauniimman sukupuolen edustajia piristävät pelisessioita ja pistävät virneen suupieleen vanhaan kunnon Red Alert -tyyliin.

Vakavasti tätä ei voi ottaa, eikä pidäkään. Ylilyödyistä asetelmista huolimatta reaaliaikastrategian peruselementit ovat C&C-sarjalle ominaisesti kunnossa, eikä kapulaohjauksen toteutustakaan voi yhtä iltaa enemmän kiroilla – kyllä siihen nopeasti tottuu, vaikka hiiri heiluisikin kätevämmin. Xbox 360:n Halo Wars luopui lähes kokonaan resurssikeräilystä, mikä on ollut ainakin itselleni näiden pelien tuska. Red Alert 3 ei vallan hylkää orea, mutta hommaa on yksinkertaistettu reilulla kädellä. Lyhyesti sanottuna: tämän pelin pelaaminen on hauskaa.

Ultimate Edition tarkoittaa, että mukana on aikaisempien versioiden sisällön lisäksi lisäsisältöä, mm. uusia skirmish-karttoja, aloittelevaa pelaajaa avustava Command School ja videopätkiä pelin tekemisen tiimellyksestä. C&C: RA3 UE on konsolistrategiaa parhaasta päästä. Se ei ehkä sovi lajityypin kurttuotsaisimmille pelaajille, mutta silloin tällöin naksuttelun pariin eksyville sitä voi suositella.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva: (c) Electronic Arts 2009