STOP THE PRESS!

Dead Space: Extraction

dead_space_extractionTekijä: Visceral Games
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 4,5/5

Dead Space on yksi viime vuosien pelottavimmista peleistä. Siinä oli onnistuttu luomaan painostava tunnelma ja sen grafiikat ja äänimaailma loistivat uuden sukupolven konsoleilla. Kun EA kertoi, että pelisarjan seuraava osa tehdään Wiille, pyöritteli pelikansa epäuskoisena päätään. Kun paljastettiin, että kyseessä on raiteilla liikkuva räiskintä vanhojen pelihallipelien (House of the Dead jne.) tyyliin, naurahdettiin koko projektille. Eipä olisi kannattanut.

Kyllä. Dead Space: Extraction on raideräiskintää.
Kyllä. Dead Space: Extraction on ’vähän niin kuin semmoinen valopyssypeli’.
Kyllä. Dead Space: Extraction on komein ja tunnelmallisin Wii-peli, mitä olemassa on.
Kyllä. Dead Space: Extraction on parasta raideräiskintää ehkäpä koskaan
Kyllä. Dead Space: Extraction on aikuisten peli.

Extraction ei ole jatko-osa alkuperäiselle Dead Spacelle, vaan edeltävä tarina, joka selventää ja syventää paljon originaalipelin juonta. Ja juonta tässä pelissä piisaa, puhettakin on Wii-versioon ympätty reilusti enemmän kuin aikaisempaan peliin, vaikka se pyöri PC- ja X360-koneilla. Käsikirjoitus voisi olla kotoisin mistä tahansa laadukkaasta scifisarjasta, eivätkä ääninäyttelijätkään pilaa tunnelmaa, päin vastoin.

Graafisesti DS:E on ehdottomasti Wiin kärkikamaa. Ensivaikutelma HD-töllöstä oli jopa sellainen, että piti pari kertaa varmistaa mikä kone siellä tv:n vieressä hurisee. Toteutus on siis huippuluokkaa. Oikeastaan ainoat asiat, mistä peliä voi moittia ovat a) sen lyhyt kesto, jonka jälkeen ei tule kummoista himoa pelata lisää ja b) innovatiivisin ja mielenkiintoisinkin raideräiskintä on aina kuitenkin raideräiskintä.

Kaikkien aikuisikäisten Wii-omistajien pelihyllyyn tämä peli kuitenkin ehdottomasti kuuluu. Uskon, että kun kymmenen vuoden päästä listataan Wiin parhaita pelejä top-20, Dead Space: Extraction on sillä listalla. Niin hyvä se pelikokemuksena on.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Electronic Arts