STOP THE PRESS!

Need for Speed: SHIFT

nfs_shiftTekijä: Slightly Mad Studios
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 3,5/5 

Need for Speed -pelisarja alkaa olemaan jo iällä. Sarjan vuonna 1994 julkaistu ensimmäinen osa avasti tulvaportit. Kolmannen osan jälkeen pelintekijätkin lakkasivat jo mainitsemasta pelin nimessä, monesko osa on menossa. Need for Speed: SHIFT on sarjansa 13. osa, jos ei lasketa kaikkia mobiiliversioita ynnä muita sivuosumia, joiden avulla päästäisiin helposti yli parinkymmenen.

Monien muiden joka vuosi päivittyvien pelisarjojen sijaan NFS ei ole jämähtänyt toistamaan yhtä ja samaa kaavaa vuodesta ja pelistä toiseen, vaan aika ajoin pakkaa pyritään sekoittamaan. Tänä vuonna 2Fast 2Furious -tyyppinen katurälläily jätettiin vaihteeksi omaan arvoonsa ja loikattiin suoraan Gran Turismon ja Forza Motorsportin tonteille. Luvassa on siis huimaa rata-autoilua, ilman pelkoa kaahailijoita pamputtavista poliisisedistä.

Need for Speed: SHIFT onnistuu tavoitteessaan vain puolittain. GT:n ja Forzan tekijät ovat painottaneet mediassa, kuinka hartaalla pieteetillä he työstävät pelejään, kohdellen niitä kuin omia lapsiaan. Niinpä kyseisten sarjojen tuotteet tuntuvatkin todella viimeistellyiltä ja tarkkaan harkituilta. Shift kärsii tässä kohtaa vuosipäivitystaakastaan. NFS on myyvä pelisarja, jonka julkaisuaikataulu on varmasti ollut tiukka. Se näkyy valitettavasti monin paikoin hölmöjen suunnitteluvirheiden sekä hätäisesti keksittyjen ratkaisujen muodossa. Pelin fysiikkamallinnus on ehkä SHIFTin parasta antia, harmi vain, että osa autoista on vuorostaan mallinnettu todella huonosti, mikä tekee ko. autoilla pelaamisen liki mahdottomaksi. Itse pelasin peliä tavallisella pad-ohjaimella, jolloin ohjaus tuntui hieman turhan kiikkerältä. Ystäväni kehui ohjaustuntuman nousevan toiseen potenssiin rattiohjaimella. Vielä kun saataisiin kunnon rattiohjain Xbox 360:lle.

Mukaan on haluttu ympätä myös drift-kisailu, joka lienee hätäisimmin juosten ruikittu osio. Pisteitä ropisee, vaikka pelaaja ajelisi arvokkaan ajokkinsa tuhannen päreiksi, pääasia on, että ovenkahva osoittaa eteenpäin. Tekoälykään ei loista fiksuudellaan. On toki hienoa, että kilpakuskit ajautuvat välillä pientareen puolelle, mutta sitä en autopeleissä kaipaa, että kurvissa nämä samat jannut rysäyttävät kerta toisensa jälkeen suoraan autoni perään, aiheuttaen harmillisen ulosajon.

Need for Speed: SHIFT ei ole huono peli – sillä on ehdottomasti hyvät hetkensä. Vauhdintuntu ja sielläolemisen tunne on tavoitettu erinomaisesti. Rehevällä päivityksellä pelistä saataisiin jopa potentiaalinen uhkaaja Gran Turismolle ja Forzalle, mutta tällaisenaan se jää vain vaivaiseksi välipalaksi. Pelissä on liian paljon pieniä ja isompia suunnittelukämmejä, jotka syövät pelaajan fiilistä rotan lailla. Toivotaan, että SHIFT 2:ssa kaikki on parempaa, isompaa ja kauniimpaa.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s (c) by EA, 2009