STOP THE PRESS!

Uncharted 2 : Among Thieves

uncharted2Tekijä: Naughty Dog
Julkaisija: SCEE
Arvio: 5/5

Ensimmäistä Uncharted-peliä pidetään edelleen yhtenä Playstation 3:n parhaista peleistä. Nathan Drake näytti Lara Croftille, että suurinpiirtein samalla kaavalla saadaan aikaiseksi erinomainenkin peli, eikä vaisua floppia kerta toisensa jälkeen. Uncharted oli myös visuaalisesti komea, eikä siitä löytynyt paljonkaan nokan koputtamista. Miten tästä voisi parantaa? Ilmeisesti Naughty Dog tiesi, sillä Uncharted 2 näyttää, miten jatko-osa kuuluu tehdä.

Tällä kertaa Nate sotkeutuu etsimään Marco Polon jälkeensä jättämää aarretta – niitä 13 alusta, jotka katosivat matkalla Kublai Khanin hovista kotikonnuille. Peli alkaa junakohtauksella, jolle mikä tahansa actionfilmi olisi kateellinen ja lähtee sitten muistelemaan, miten siihen tilanteeseen jouduttiin. Pieni museovarkaus johtaa matkaan läpi viidakoiden, kaupunkien ja vuoristojen ja vastassa on serbialainen sotarikollinen Zoran Lazarevic, joka tavoittelee samoja Shrangi-lan rikkauksia.

Voisin käyttää tässä kappaleessa kymmeniä ylistäviä adjektiiveja ja hehtaarikaupalla hehkutusta, sillä Uncharted 2 on lähestulkoon täydellinen peli. Täydellisyydellä on kuitenkin se kääntöpuoli, että pikkiriikkiset fibat erottuvat kokonaisuudesta helpommin. Pelin puzzleista ei saa kauheita ahaa-elämyksiä, vihollisten tekoäly särkee illuusiota ja välillä Drake ei pysty hyppäämään pienen kiviröykkiön yli, vaikka juuri sitä ennen oli loikannut suurin piirtein Grand Canyonin toiselle puolelle. Vihulaiset ovat myös toistensa kaksoisveliä ja kestävät luotisadetta kuin kevlariin upotettu Rambo. Näiden asioiden mainitseminen tuntuu kuitenkin lähes petokselta, koska seikkailuelämyksen tiimellyksessä ne ovat vain pölyhiukkasia kosmoksessa.

Pelin juoni toimii, sen ääninäyttely on kerrassaan erinomaista ja hahmojen keskinäinen leukailu toisilleen on aidosti hauskaa. Graafinen loisto on useissa kohdissa leukoja loksauttavaa, musiikki mahtipontisen mahtavaa ja kontrollit sekä kamerakulmat ovat nekin kunnossa enimmän osan ajasta. Kaikki on vielä hiotumpaa, kuin ensimmäisessä osassa. Bonuksena peliin on lisätty verkkomoninpeli, joka noudattaa perinteisen räiskinnän sääntöjä, eikä varmasti haasta genren ykköstykkejä lajissaan, mutta on silti varsin viimeisen päälle viilattu osio sekin.

Uncharted 2: Among Thieves on peli, josta sen tekijät saavat olla ylpeitä. Sitä ovat ylistäneet yli konsolisotien ja studioiden voitontavoittelun myös muut pelintekijät aivan vilpittömästi. Se tulee olemaan mittapuu monissa tulevissa peliarvosteluissa ja se tulee olemaan varmasti yksi Playstation 3:n isoimmista merkkipaaluista – ainakin kunnes Uncharted 3 ilmestyy…

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) SCEE