STOP THE PRESS!

Ratchet & Clank: A Crack in Time

crank_in_timeTekijä: Insomniac Games
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Arvio: 5/5

Peliarvostelijan jouluruuhkasta ei tee välttämättä tuskallista se, että on roppakaupalla huonoja pelejä, joiden läpi pitää tahkota – vaan se, että joukossa on helmiä, joiden pelaamista ei malta lopettaa, mutta ajanpuutteen vuoksi on pakko. Tänä jouluna yksi niistä on ehdottomasti Ratchet & Clank: A Crack in Time. Voisinpa jopa väittää, että se on yksi kaikkien aikojen parhaista tasoloikkapeleistä.

Ratchet & Clank -parivaljakon mekaanisempi osapuoli, eli Clank-robotti on kaapattu Dr. Nefariouksen kidutettavaksi, jotta Suuren Kellon salaisuus saataisiin päivänvaloon. Clank pääsee kuitenkin pakoon ja löytää itsensä kyseisestä kellosta, jonka on rakentanut tiedemies Orvus pitämään universumin raiteillaan – ja Clankista on tuleva sen valtias. Samaan aikaan Ratchet on matkalla pelastamaan siepattua Clankia ja samalla mahdollisesti omaa rotuaan sukupuutolta. Pelin juoni on yksi parhaimmista 20-tuntisista lastenleffoista, joita on tullut nautittua. Erinomaista.

Clankilla pelattaessa tasoloikinta painottuu pulmanratkontaan, jossa apuna on aikaa komentava sauva. Perheen pienemmissä osa Clankin pulmista aiheuttanee ”isi tuu auttaan!” -reaktioita, sillä pahimmillaan on mietittävä neljän eri ajan vaiheissa liikkuvan Clankin liikejärjestystä, jotta tietyt ovet saa auki. Mukavaa aivonvenytystä aikuisempaankin makuun. Ratchetin tasoloikkailu taas painottuu taisteluun, jota käydään planeettojen pinnan lisäksi myös avaruusaluksilla avaruudessa. Mukana ovat jälleen sarjan tunnusmerkiksi muodostuneet mielikuvituksekkaat aseet.

A Crack in Time on uskomattoman kaunis peli. Olen nähnyt otsikoita, joissa sitä verrataan Pixarin animaatioihin, enkä voi oikein väittää vastaankaan. On huikeaa, kuinka yksi pieni pelistudio voi saada aikaiseksi näin hiottua jälkeä näin monella osa-alueella: juonellisesti, graafisesti, äänien osalta, pelimekaniikoissa ja pelattavuudessa. On vaikea löytää Ratchet & Clankin uusimmasta seikkailusta mitään vikaa. Mikäli talosta löytyy PS3 ja lapsia tai tasoloikan ystäviä, on peli ehdoton hankinta ja sitä pelaa alusta loppuun asti hymyssä suin.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) SCEE 2009