STOP THE PRESS!

Gran Turismo

GTPSP_coversheet_Mech1Tekijä: Polyphony Digital
Julkaisija: SCEE
Arvio: 3,5/5

Gran Turismo – tuo PlayStationin autopelien ykkönen… tai ainakin sitä se oli kun siihen ensimmäisen kerran törmäsin vuonna 1998. Pelisarja on kehittynyt sitä mukaa kuin PlayStationin omat konsolitkin. Parin vuoden välein on ilmestynyt aina uusin versio, mutta viidennen osalta on tullut viivästystä. Vaikka esiversio julkaistiin jo vuonna 2008 ja lopullinen versio keväällä 2010, niin odottavan aika on ollut turhankin pitkä. Siinä missä PS3:n käyttäjät ovat esiversiota päässet käyttämään, niin PSP:n puolella on ollut taas tahmeaa meininkiä. Gran Turismo PSP esiteltiin jo vuonna 2004, mutta sen piti ilmestyä jo vuoden 2007 loppupuolella. Näin ei kuitenkaan käynyt ja aikaa tuhrautui lähes pari vuotta. Nyt peli on valmis maailmanvalloitukseen, mutta kysymys kuuluukin, oliko odottaminen sen arvoista?

Odotukset ovat korkealla, täytyy myöntää. Ensimmäinen vaikutelma on hyvä, sillä ulkoisesti se muistuttaa hyvin pitkälti isoveljeään. Tarjolla on 800 erilaista autoa, jopa Ferrareita on tiedossa, ja 35 erilaista rataa. Kuulostaa lupaavalta, mutta uramoodiin tottuneena ja autokauppoja kunnolla tehneenä vähän ihmetyttää, miksi nämä on jätetty lähes kokonaan pois. Se eniten ainakin allekirjoittanutta harmittaa, sillä se on yksi pelisarjan tärkeimmistä elementeistä. Joka tapauksessa enemmänkin on keskitytty pelkkään ajamiseen eri radoilla ja harjoitteluun. Vaikka voittaisitkin kisoissa ja saisit ostettua uusia autoja, niin peli-into ei näillä jutuilla pitkään kestä. Lisäksi kalenteri arpoo tulevan auton, eikä siihen itse voi vaikuttaa ollenkaan. Aika tylsää sanoisin, koska itsehän pitäisi päästä se tutkimaan. Yksi asia ainakin pienisormiselle miehelle on hyvä juttu. Siinä missä esimerkiksi PS3:n ohjaimien kanssa on välillä ongelmia hallita autoa, niin tässä ohjaus toimii pienillä sormilla. Jippii, pienisormiset miehet!

Loppujen lopuksi peli jää vain keskinkertaiseksi autopeliksi. Viidessä vuodessa olisi odottanut yleensä pikkutarkkana pelifirmana tunnetun Polyphony Digitalin saavan aikaiseksi muutakin kuin vain keskinkertaisen pelin. Kyllä tämä tietenkin on ihan viihdyttävä peli, mutta pitkäaikaiseen pelaamiseen sen kiinnostavuus ei riitä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net 2009

Photo’s copyright by SCEE, 2009