STOP THE PRESS!

Assassin’s Creed II

assassins_creed2Tekijä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Arvio: 5/5

Ensimmäinen Assassin’s Creed sai kiitosta lähinnä historiallisen tarkasti mallinnetuista muinaisen lähi-idän maisemista ja siitä, että sen kaunis tuottaja Jade Raymond osasi hymyillä kameroille. Itse peli osoittautui kaiken hehkutuksen jälkeen pieneksi pettymykseksi, lähinnä tekemisen yksitoikkoisuuden vuoksi. Kakkososa lupaa pistää paremmaksi.

Tällä kertaa seikkaillaan Italiassa ja pääosassa on edelleen Desmond, jonka esi-isänä pompittiin viimeksiksin. Suurin osa varsinaisesta toiminnasta tehdään Eziona, jonka tuttuihin kuuluu mm. Leonardo Da Vinci, ja joka joutuu salamurhaajan ammattiin ensin kostotarkoituksessa, mutta sotkeutuu pian temppeliritareihin, salajuoniin ja monenmoisiin valtakamppailuihin.

Kakkososa todellakin pistää paremmaksi – joka osa-alueella. Tekemistä on huimasti enemmän, tehtävät ovat vaihtelevampia ja välillä rutiinihommat katkaistaan jollain vauhdikkaammalla, vaikkapa vankkuritakaa-ajolla. Kerättäviä kohteita on roppakaupalla – aarteita, patsaanpalasia ja niin edelleen ja tukikohtana toimivaa sukukartanoakin voi ylläpitää. Kontrollointi on parempaa: Ezio loikkii entistä sujuvammin, taistelee monipuolisemmin, piiloutuu joukkoihin helpommin, salamurhaa monella tapaa ja osaa nyt jopa uida.

Kaikkein uskomattominta pelissä on kuitenkin Italia. Valtavan laajat Firenze, Venetsia ja muut kaupungit rakennuksineen, elävänoloisine asukkaineen, kauppoineen, toreineen ja niin edelleen. Asukkaat vaeltavat kaduilla tehden asioita, joita heidän odottaisikin entisaikojen Italiassa tekevän. Tarinaa ja pätevästi näyteltyjä repliikkejä on kirjoitettu parinkymmenen leffan verran. Assassin’s Creed 2 on yksi tämän vuoden parhaita pelejä, enkä uskonut, että Uncharted 2 saisi haastajaa näin nopeasti. Huippusuoritus Ubisoftilta.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Ubisoft 2009