STOP THE PRESS!

The Saboteur

saboteurTekijä: Pandemic Studios
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 3,5/5

Toiseen maailmansotaan sijoittuvia pelejä on enemmän kuin kukaan jaksaa enää laskea, mutta pääasiallisesti ne ovat sijoittuneet kiväärin tähtäimen taakse Normandian maihinnousuun tai johonkin muuhun isompaan kahakkaan. The Saboteur ottaa erilaisen näkökannan ja seuraamme irlantilaista körmyä, joka sotkeutuu Ranskan vastarintajoukkioiden toimintoihin. Valitettavasti peli jäi Pandemic Studiosin viimeiseksi.

Sean Devlin on rääväsuinen renttumekaanikko, joka toimii myös ranskalaisen kilpa-ajotallin kuskina. Kisa Saksassa päättyy epäreilusti ja kostoretki vielä huonommin – natsit tappavat parhaan kaverin. Kun joukot vyöryvät Pariisiin ja sota käynnistyy, on Seanin valittava, millä keinoin tilanteesta selvitään ja vastarintajoukot palkkaavat miehen avukseen. Seanilta onnistuukin natsien räjäyttely luonnostaan.

The Saboteur tuntuu GTA-sarjan hengeheimolaiselta – tehtäviä suoritetaan, autoja varastetaan ja niitä ajellaan, pahiksia ammuskellaan ja niin edelleen. Se, että vastassa on natseja, tekee touhusta asteen tunnelmallisempaa, varsinkin kun Pariisi ja sen ympäristö on toteutettu black noir -värimaailmalla, josta natsiformujen punanauhat sekä räjähdysten liekit puskevat silmille. Onnistuneiden natsivastaisuuksien kautta Sean saa myös kaupungin asukkaat puolelleen ja pala palalta kaupunki vapautuu rautaisen ikeen alta.

Vaikka se ei iso osa peliä olekaan, on nostettava esille The Saboteurissa esiintyvä naisten alastomuus. Yhtenä tukikohtana toimii strippi/burleskibaari, jossa tissipareja vilkkuu joka nurkassa. Ne tuntuvat tuossa ympäristössä kuitenkin täysin luonnollisilta, eivätkä väkisin peliin huomioarvon vuoksi lisätyiltä. The Saboteur on kaikin puolin aikuisempaan makuun suunnattu peli.

Voisin väittää, että nyt suljettua Pandemicia ei päästetty hiomaan projektiaan aivan loppuun saakka: juoni ja hahmot ovat peruskliseitä, Seanilla liikkuminen töksähtelee paikoin – varsinkin kiipeily, eikä natseja ole tekoälyllä pilattu. Joka paikasta löytyy pieniä puutteita monen hyvän idean keskeltä. Kaikesta huolimatta The Saboteur onnistuu jossain määrin olemaan enemmän kuin virheidensä summa ja jokin siinä kiehtoo, varsinkin jos antaa tunnelman viedä mennessään. Suosittelen GTA-tyylisten pelien ystäville.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Electronic Arts 2009