STOP THE PRESS!

DJ Hero

DJ_HeroTekijä: FreeStyleGames
Julkaisija: Activision
Arvio: 3/5

Kitarapelit putkahtivat Guitar Heron suosiollisella avustuksella muutama vuosi sitten suuren yleisön tietoisuuteen. Siitä asti ovat tosikkokitaristit haukkuneet moiset turhakkeet suohon, koska nappien painelulla ei ole mitään tekemistä kitaransoittamisen kannalta. Oli miten oli, peligenren suosituimmat edustajat, Guitar Hero ja Rock Band -sarjat ovat olleet suosituimpia ja laadukkaimpia bilepelejä, mitä markkinoilta löytyy. Siinä missä kitaraohjaimella todella on vain vähän tekemistä oikean soittamisen kanssa, voisi äkkiseltään kuvitella, että DJ Hero -pelissä tiskijukan hommat hoituisivat autenttisemmin. Olisihan kyseinen prosessi kuitenkin huomattavasti helpompi toteuttaa tietokoneella tai konsolilla, kuin virtuaalinen kitaransoittaminen.

Itsekin levyjä toisinaan pyöritelleenä myönnän sortuneeni moittimaan DJ Heroa ensimmäisenä siitä, että eihän tällä pelillä toden totta ole juuri mitään tekemistä aidon asian kanssa. Kaikesta huolimatta pelin ohjain on todella tukevaa tekoa, nostaen odotuksia itse peliä kohtaan. Käsin pyöriteltävä levylautanen on jämäkkä ja potikat suhteellisen autenttisia. Lautasen olisi toki suonut pyörivän, kuten vinyylisoittimen ainakin. Näillä emmeillä olisi saanut aikaiseksi varmasti sellaisenkin pelin, jossa olisi oikeasti miksattu biisejä yhteen, eikä vain paineltu nappeja orjallisessa järjestyksessä. Kenenkähän idea oli alunperin pistää levylautaselle jotain hiton nappuloita? Tokihan eriväriset napit rinnastetaan monesti konemusiikkikulttuuriin, mutta ehkä vähän toisessa mielessä.

DJ Hero ratsastaa ehkä liikaakin muiden bändipelien idealla. Ruudulle rullaa käskyjä, jotka pelaajan tulee suorittaa oikeaan tahtiin. Hienoista koordinaatiokykyä vaaditaan, kun toisella kädellä skrätsätään levylautasta ja painetaan jotakin kolmesta napista. Jäljelle jäävällä kätösellä säädetään samaan aikaan biisienvälistä äänenvoimakkuutta ja väännellään efektinuppia. Siinä missä bändipeleissä on monesti hyötyä siitä, että on kuullut biisin aiemmin, ei DJ Herossa moisesta ole mitään hyötyä, koska pelissä ei varsinaisesti soiteta biisejä, vaan sekoitellaan kahdesta kappaleesta eräänlainen mashup-kokonaisuus. Näin ollen nappien järjestystä tai tahtia ei voi oikein ennakoida muuten kuin ulkoa opettelemalla.

Suurin harmistukseni DJ Heroa kohtaan keskittyy siihen, ettei pelissä voi käytännössä improvisoida tarpeeksi. Sinänsä ihan hyvinkin toimivat biisiyhdistelmät on käytännössä miksattu valmiiksi jo studiossa, joten siinähän sitä sitten painellaan nappuloita niin kuin joku muu on suunnitellut ja unohdetaan luovuus tykkänään. Eipä sinänsä, kyllähän muovikitaran orjallinen pelisoittaminenkin hauskaa on, kunhan vain itse pelistä on tehty tarpeeksi hauska. DJ Hero ei valitettavasti omaa vastaavaa koukutusfaktoria, kuin niin sanotut kilpailijansa. Itselleni tästä valitettavan tasapaksusta pelistä jäi käteen lähinnä erinomainen ohjain, jolle toivottavasti joku vääntää ajurit, että sen saisi toimimaan dj-softan kanssa.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net