STOP THE PRESS!

FIFA Soccer 10

fifa10Tekijä: EA Canada
Julkaisija: EA Sports
Arvio: 4,5/5

Vuosittainen jalkapallofanien pelipäivitys jäi allekirjoittaneelta joulupelivyöryn alle, mutta tämän vuoden mestaruusmittelöitä ja nurmien sulamista odotellessa sitä voi vallan hyvin vielä pelailla. Sen verran hyvää työtä EA on tehnyt, että muutaman vuoden takaiset FIFA-pettymykset voi unohtaa ja poimia kymppinumeroisen alelaarista mukaansa – mikäli se sinne on jo eksynyt.

Jalkapalloilu on maailman suosituin joukkueurheilulaji, vaikkeivat amerikkalaiset sitä myönnäkään. EA:lla se on kuitenkin tajuttu, sillä viilausta on tehty tosissaan. Jo ysi-peli oli kunnossa, eikä pelistudiolla ole onneksi lähdetty korjaamaan mitään, mikä ei ole rikki, vaan tuunausta on tehty juuri oikeisiin kohtiin, mm. tekoälyyn. Pelaajalle uutuuksista välittyvät ehkä päällimmäisenä pelaajien animaatiot sekä monituisten pelitilojen viidakko.

Vanha kunnon ”If it’s in the game, it’s in the game” -slogani voitaisiin ottaa takaisin käyttöön, sillä ainakaan näin aikoinaan nappulaliigassa pelanneelle ja silloin tällöin telkkarista lajia seuraavalle virtuaalipelit vastasivat kaikkine pienine yksityiskohtineenkin aitoa asiaa – ainakin niin paljon, kuin videopelissä on yleensä mahdollista. (Ruohosta vihreitä polvia ja kylkiluilla pysäytetyn pallon jälkituntemuksia en tosin kotisohvalleni kaipaakaan). Usein tuli tilanteita, joissa oikein ihmetteli, että virtuaalipelaajat keksivät tehdä tiettyjä liikkeitä tai kuvioita – ehkäpä parannetun tekoälyn ansiota tämäkin.

Tämä siirtyy myös haastellisuudeksi konejoukkueita vastaan pelattaessa. FIFA 10 on oikeasti nautinnollista ja haasteellista pelattavaa myös aivan yksin. Hieman lisää biitiälykkyyttä olisi toivonut ainoastaan omalle maalivahdille, joka ei aina ollut aivan tilanteen tasalla. Pelitiloista suosikkini on edelleen Be A Pro -pelimoodi, jossa ollaan ’vain’ yksi pelaaja joukkueen seassa. Siihen tulee palattua yhä uudelleen. FIFA 10 on ehdottomasti paras FIFA toistaiseksi ja ihmetellä sopii, mitä seuraavaan versioon saadaan lisättyä.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) EA.