STOP THE PRESS!

Mass Effect 2

mass_effect2Tekijä: Bioware
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 5/5

Jo ensimmäinen Mass Effect vei meikäläisen mukanaan. Scifin ja toimintaroolipelauksen sekoitus oli tehty mainiosti ja peli nousi heti kaikkien aikojen suosikkipelieni listalle. Voin heti paljastaa, miten kävi sen kakkososalle: se nousi kaikkien aikojen suosikkipelieni kärkikahinoihin. Bioware on karsinut pelistä kaiken, mistä ensimmäisen osan suhteen valitettiin ja parantanut kaikkea muuta.

Peli jatkuu siitä, mihin ensimmäinen osa jäi ja pääosassa on sama kapteeni Shepard, millä pelaaja pelasi ensimmäistä peliäkin. Aluksi varmuus tästä on kuitenkin hieman vaakalaudalla, mutta kun Shepard palaa kuvioihin, päästään rakentamaan uutta miehistöä. Sitä taas tarvitaan, koska ihmisten siirtokunnista on alkanut kadota väkeä uhkaavalla tahdilla. Vihollisena ovat julmat Collectorit, eikä Shepardin omilla taustavoimillakaan ole puhtaita jauhoja pussissa.

Pääjuonen sivujuonteet koostuvat enimmäkseen aluksen miehistön tarinoista ja heidän luottamuksensa voittamisesta, mutta silti tarina on niin vahva, että moni televisioon asti päässyt scifisarja saa hävetä vertailussa. Roolipelaamista on vähennetty ensimmäisestä osasta reilusti: esimerkiksi inventaarion kanssa ei tarvitse enää sählätä, mutta hahmon-, aseen ja aluksen kehitystä on kyllä luvassa. Pikkupeleinä on planeettojen skannausta mineraaleja etsien, lukkojen murtamista sekä tietokoneiden häkkäämistä. Useahkosti toistutvat minipelit ovat vähän tylsiä, mutta eivät kuitenkaan kokemusta tappavia. Räiskintäosiot on hiottu siihen pisteeseen, että Mass Effect 2 pystyy haastamaan lähes minkä tahansa ’puhtaan’ ammuskelupelin. Mainiota toimintaa alusta asti.

Teknisessä toteutuksessakaan ei ole kursailtu. Pelimoottori pyörii huomattavasti sulavammin kuin aiemmin, pelihahmot ja maisemat näyttävät komeilta ja uskottavilta. Ääninäyttelijöiksi on palkattu Hollywoodin ja scifi-tv-sarjojen kermaa ja kaiken täydentää erinomainen ääni- ja musiikkimaailma. Kokonaiskokemus peittää alleen ne muutamat pikkuviat, joista tässä voisi tässä alkaa naputtamaan, mutta päällimmäinen ajatus on: miksei voi antaa kuudetta tähteä ja joko se kolmososa kohta ilmestyy? Mass Effect 2 on yksi täydellisimmin toteutetuista peleistä koskaan. Kokeilkaa niin uskotte, meikäläinen palaa taas pelaamaan, vaikka yli 30 tuntia on jo takana.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Electronic Arts