STOP THE PRESS!

Prince of Persia: The Forgotten Sands

forgotten_sandsTekijä: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Arvio: 3,5/5 

Vaatii jonkinlaista selkärankaa Ubisoftilta julkaista kaikkien aikojen suosituimmaksi nousseen pelielokuvan (Prince of Persia: Sands of Time) yhteydessä peli, jolla ei ole mitään tekemistä leffan kanssa. Ei Bruckheimeria, ei Gyllenhaalia, ei isoa markkinointikoneistoa. Lisäksi taakkana on parin vuoden takainen Prince of Persia, jonka piti uudistaa koko pelisarja. Se sai kuitenkin nuivan vastaanoton ja ehkä paluu Sands-sarjan tunnelmiin onkin riskinoton väärti – vai onko?

Persian Prinssi lähtee tapaamaan omaa kuningaskuntaansa hallitsevaa velipoikaa, mutta kun paikalle päästään, onkin velikulta pulassa – vihollisjoukot kolkuttelevat ovella. Viimeisenä keinona Malik-veli vapauttaa maagisen Solomonin armeijan, mutta huonoin tuloksin – hiekka-armeija kylvää entistäkin enemmän tuhoa ja ilkeät voimat alkavat vaikuttaa veljeenkin. Prinssin on siis pelastettava päivä.

The Forgotten Sands on perinteistä 3d-tasoloikkaa niin hyvässä kuin heikommassa. Sen kontrollit on hiottu kohdalleen, prinssin voimat ovat sekä tarinaan, teemaan että tasoloikintaan soveltuvia: veden jäädytys, taisteluliikkeet, ajan kelaus taaksepäin, eikä mikään osa-alue mene toisen edelle – päinvastoin, ne ovat erinomaisen hyvin tasapainossa. Tosin toiminta koostuu vain ja ainoastaan kolmesta asiasta, joita toistetaan, toistetaan ja toistetaan, kunnes peli on ohi. Tästä aiheutuu paikoittaista turhautumista ja tylsistymistä, mutta samalla saadaan aikaiseksi myös koukku, jonka ansiosta peli on pakko nähdä loppuun saakka.

Audiovisuaalisella puolella kuljetaan myös vahvalla keskitiellä: kauniita maisemia löytyy paikoittain, mutta sisätiloissa elementtejä kierrätetään niin rajusti, ettei tekijöille voi mielikuvituksen piisaamisesta kunniamainintoja antaa. Paketti on kuitenkin kääritty riittävän tiukaksi, jotta tämän parissa kuluu yksi jos toinenkin sateinen kesäpäivä leppoisasti. Seuraava Prince of Persia -peli tulee varmasti olemaan rajumpi irtiotto perinteistä – Sands of Timesta jaa pieni välityön jälkimaku.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Ubisoft