STOP THE PRESS!

APB: All Points Bulletin

apbTekijä: Realtime Worlds
Julkaisija: Realtime Worlds
Arvio: 2,5/5

APB:lla oli hyvä lähtötilanne: Tekijäjoukkona on Realtime Worlds, jonka edellinen teos, X360:n Crackdown keräsi sankan fanijoukon. Joukon kärkinimenä on David Jones, yksi alkuperäisen Grand Theft Auton isistä. Lupauksena oli GTA-tyylistä meininkiä massiivisena moninpelinä – asia, josta kaikki GTA-fanit ovat jossain vaiheessa haaveilleet. Ennakkohypetyskin kävi kovana ja ruutukaappaukset sekä trailerit herättivät kuolan eritystä. Miksi sitten kävi niin, miten aika monelle pelille nykyään käy? Hehkutus loppui siihen hetkeen, kun peli saatiin julkaistua.

San Paron kaupungissa on hyviksiä ja pahiksia – rosvoja ja niitä, jotka ottavat rosvoja kiinni. Pelaaja saa valita, kummalle puolelle asettuu ja muokata hahmonsa mieleisensä näköiseksi. Sitten onkin aika lähteä katuja tallaamaan ja kontakteilta tehtäviä hakemaan. Sen sijaan, että perinteiseen MMO-tyyliin pitäisi aloitella pikkurikollisista (ajattele perus-rottaa tai muuta pikkuvastusta), APB heittää pelaajan heti muita pelaajia vastaan ja tekee sen varsin näppärällä tavalla.

Plussaa täytyy antaa myös siitä, että peli on jaettu ’sosiaalisiin alueisiin’ ja ’toiminta-alueisiin’, mutta siinäpä ne hyvät ideat sitten alkavat ollakin. Ehkä venynyt kehitysaikataulu on osasyyllinen siihen, ettei räiskintää enää tehdä näin simppelillä tavalla, vaan aika on ajanut ohi APB:n taistelutohinoista. Graafisestikin liikutaan pari vuotta vanhan näköisissä maisemissa, tosin pitää ottaa huomioon, että massiivisesta maailmasta on kyse. Vaikka itse en ole turhan tarkka lagituksen ja tökkimisen kanssa, pitää siitäkin tässä huomauttaa. APB vaatiikin keskimääräistä tehokkaamman PC:n.

APB on hetkittäin hauskaa, koska vastuksena on oikeita ihmisiä. Se kuitenkin jättää toivomisen varaa niin monella osa-alueella, että ellei isoja päivityksiä ole näköpiirissä, peli jää nopeasti monilta hyllyyn pölyttymään. Potentiaalia kuitenkin on ja on odotettavissa, että tähän ”GTA-MMO” -genreen tulee jossain välissä varteenotettavampikin peli. Saa nähdä, mitä Rockstar suunnittelee GTA V:n varalle.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Realtime Worlds