STOP THE PRESS!

FIFA 11

fifa_11Tekijä: EA Canada
Julkaisija: EA Sports
Arvio: 4,5/5

Lumi on jo peittänyt ainakin osan Suomesta, mutta viheriämmille nurmikoille pääsee aina virtuaalisesti, jokavuotisen FIFA-pelin myötä. Viime vuoden FIFA:lle annoin jo melkein täydet tähdet ja niinkuin näkyy, saman verran ansaitsi tämäkin. Hyvin lähellä ollaan, ettei FIFA 11 päsäytä tauluun täysiä tähtiä, niin hyvin osaa virtuaalijalkapallon teon EA tätä nykyä.

Aloitetaanpa siis listaamalla, mitä uutta löytyy: pelaajan koolla on enemmän merkitystä, eli isoja puolustajia ei pysty juurikaan enää jyräämään höyhensarjalaisella, vaan pelaajien massat on saatu kohdalleen. Syöttämistä on hienosäädetty Pro Passing -ominaisuudella, joka antaa hieman lisää sijoittelumahdollisuuksia – kunhan ottaa automatiikat pois päältä. Kympissä vähän liiankin yksinkertaista rangaistuspotkua on tehty monimutkaisemmaksi ja täten myös piirun verran realistisemmaksi.

Ehkä näkyvin uudistus on pelitila, jossa voi pelata maalivahtina. Tämän myötä myös verkkopeliin saadaan kaikkiaan 22 pelaajaa ja innokkaat futisfanit ympäri maailmaa ovatkin varmaan jo järjestäneet melkoisia liigoja ominaisuuden ympärille. Muuten pelitilat ovat melkolailla tuttuja edellisestä FIFAsta. Graafisella puolella ollaan taas liki-realistisella tv-lähetystasolla ja pienenä yksityiskohtana pelaajille on annettu myös persoonallisuutta ja ainakin isoimpien tähtien maneerit ja pelitavat tunnistaa. Kuten muissakin tämän vuoden EA-urheiluissa, selostajat jättävät jälleen toivomisen varaa.

Kaiken kaikkiaan nämä (ja useat muut) pienet viilaukset johtavat siihen, että lopputulos on entistä lähempänä oikeaa jalkapalloa: hyökkäykset rakennetaan useimmiten hiljakseen ja taitopelaajat pääsevät loistamaan. Oikeat taktiikat täytyy valita jokaista vastustajaa vastaan pärjätäkseen. EA Sports teki sen taas, vaikka jo viime vuonna ihmettelin miten se olisi mahdollista – FIFA 11 on parempi kuin edeltäjänsä ja täten hallitseva futispeli.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) EA 201