STOP THE PRESS!

Need for Speed: Hot Pursuit

hot_pursuitTekijä: Criterion Games
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 4/5

Need for Speed: Hot Pursuit lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla: se on uutta ajeltavaa sekä NFS-faneille, että Burnout-faneille. Hot Pursuit -nimeä monet muistelevat lämmöllä jo 90-luvun puolelta, joten odotukset sen suhteen, mitä Criterion tekee pelille, olivat kovat. Itse en ole ollut koskaan NFS-sarjan ystävä, mutta Burnouteista useimmat ovat pyörineet konsoleissa pitkiä aikoja.

NFS: HP on paluu NFS:ien juurille – poliisiautoja, eksoottisia kulkupelejä, sireenien ulvontaa ja moottorien hyrskyntää. Criterion on ottanut kuitenkin pelisarjan omakseen tuoreella otteella ja Burnout pursuaa rivien väleistä – tosin nyt aivan oikeilla mooottorihirmuilla. Joissain tehtävissä pelaaja rälläilee supertuunatuilla pollaribiileillä, toisissa taas kisataan urheiluautoilla muita samanmoisia vastaan jeppejä vältellen. Tilannetta tasoittavat törmäilyt ja erikoisaseet, kuten piikkimatot, tutkanpaljastimet sun muut sellaiset.

Tehtävissä on pieniä variaatioita – välillä pitää vain ehtiä perille ajoissa, välillä estää rikollisen pako keinolla millä hyvänsä. Vastapuolella taas pyritään voittamaan kisat ja välttämään kiinni jäämistä. Boostin kerääminen on tuttua suoraan Burnoutista, eli veitsen terällä ajamisesta palkitaan lisäpotkulla, poliisit taas palkitaan kunniallisesta kaahailusta. Kisoissa menestymisestä nousee sitten maine ja sen myötä ansaitaan lisää autoja roppakaupalla.

Peli sijoittuu keksittyyn Seacrest Countyyn, jossa riittää ajeltavaa tietä lähes 200 kilometriä. Graafisesti NFS: HP on värikkään arcademainen ja joitain kauniita maisemia, sekä vauhdin tuntuakin riittää. Autojen esittelyissä kulkupelit näyttävät syötävän hyviltä. Burnout-fanina jäin kuitenkin kaipaamaan vielä paria astetta herkempää ohjausta, sillä nopeat väistöliikkeet tuntuivat lähes mahdottomuudelta. Arcadeautoilu-fiilis on kuitenkin lähes kohdallaan ja silloin tällöin pelistä sai makoisia Out Run -vibojakin. Musaraidan äänenvoimakkuuden pienensin välittömästi moottorien taustalle mumisemaan.

Yhden tähden Hot Pursuit menettää yksioikoisuudestaan, eli sisältöä ei loppujen lopuksi paljon ole – varsinkaan vaihtelevaa sellaista. Jo jonkinlaisen juonen väsääminen peliin olisi saanut sen tuntumaan pidempään houkuttelevalta. Hot Pursuit + Burnout -yhdistelmä ei ole enemmän kuin osiensa summa, mutta autopelien ystävälle ihan mukava välipala Gran Turismo 5:ä odotellessa.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) EA