STOP THE PRESS!

Kummeli – Jumankauta juu, nääs päivää!

kummeli_jumankautaOhjaus: Matti Grönberg
Käsikirjoitus: Heikki Hela, Timo Kahilainen, Olli Keskinen, Heikki Silvennoinen
Tuotanto: Porkkanaryhmä, Yle TV2 viihdetoimitus
Pääosissa: Heikki Hela, Timo Kahilainen, Olli Keskinen, Heikki Silvennoinen
Arvio: 3/5

Kummeli DVD-sarja on edennyt kolmanteen osaansa. Jumankauta juu, nääs päivää! Sisältää 6 jaksoa vuodelta 1997 ja 8 jaksoa vuosilta 1999-2000. Ekstrojen kanssa jöötiä tulee Kummeli-faneille päkistettäväksi yli viisi tuntia.

Kummeli tuskin paljon esittelyä kaipaa. Tamperelainen Kummeli-porukka on ihastuttanut ja vihastuttanutkin TV:n katsojia jo vuodesta 1991. Kaikelle kansalle tutuiksi ovat tulleet mm. sellaiset hahmot kuin Matti Näsä, Mauno Ahonen, meteorologi Pasanen ja Puukon veljekset. Nämä kaikki esiintyvät tälläkin DVD:llä.

Kummelin huumori on hyvin monialaista. Naurun kohteeksi joutuvat niin poliitikot (Pääministeri) kuin typerät TV-ohjelmatkin (mm. Tietokilpailut, Napakymppi). Jos jotain suurta yhdistävää linjaa näille sketseille hakee, niin se varmasti on kaikenlaiselle turhantärkeydelle nauraminen. Kerrostalon muita asukkaita vahtiva Kyylä lienee tuttu ilmiö monille. Kummelissa Kyylä hiljenee, kun hänelle näytetään painonnostajan hauis eli ”pala”. Tupakoitsijoita huvittavat ”Me ei olla ollenkaan poltettu täällä” –sketsit.

Sille kai ei voi mitään, että tämänkaltaisella kokoelmalla sketsien taso vaihtelee totaalisen huonoista loistaviin. Parhaimmillaan Kummelin huumorin takaa pilkottaa liki kylmäävän realistinen kuva suomalaisuudesta. Esim. Puukon veljesten ja näiden naapurien, Roiskojen, viha-rakkaussuhteessa on jotain perisuomalaista.

DVD:n ekstroista löytyy roima määrä piloille menneitä kohtauksia, jotka kyllä ovat kokoelman surkeinta antia. No, näkeepä niistä sen, että ainakin tekijöillä on ollut hauskaa. Mukana on myös Kummeli Nuts –ohjelma, joka osallistui Montreuxin viihdefestivaaleille. Sen menestymättömyyttä ei paljon kannata ihmetellä, sen verran roisia herjaa eri kansallisuuksista heitetään. Kiinnostavinta antia ekstroissa ovat tekijöiden haastattelut. Kovin syvällisiä ei rupatella, mutta väliäkö tuolla: tekijöiden kyseessä on nimenomaan ”pölhö-huumori”.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Yle TV2., 2000