STOP THE PRESS!

Gran Turismo 5

gt5Tekijä: Polyphony Digital
Julkaisija: Sony
Arvio: 3/5

Muistini syövereihin on syöpynyt se hetki, kun näin ensimmäisen kerran Gran Turismon trailerin vuonna 1997. Vaikka markkinoilla oli noihin aikoihin nähty jo muitakin autopornopelejä, kuten Need For Speed, edusti GT täysin eri kaliiberia. Ajomalli oli huomattavasti realistisempi kuin missään konsoliajelussa aikaisemmin, ja automääräkin oli huomattavan runsas. Pirssikokoelma ei koostunut pelkästään superautoista, vaan mukana oli niitä samoja kauppakasseja, joita kenen tahansa pelaajan tallista saattoi löytyä.

Pari vuotta myöhemmin julkaistu GT2 ei varsinaisesti muuttanut kaavaa, mutta ripotteli mausteita menestyksen reseptiin. Sekä autoja että ratoja oli aiempaa enemmän, kuten myös cd-levyä (2 kpl). Vuonna 2001 tuuppasi pelisarjan PS2:lle, mutta sisälsi käytännössä huomattavasti vähemmän autoja, ja oli muutenkin pienoinen pettymys, vaikkakin myyntimenestys. Voisi sanoa, että Gran Turismo 4 oli PS2:lle yhtä huikea tapaus, kuin sarjan ensimmäinen osa edellisellä Pleikkarilla. Ylipäätään kyseinen peli on varmasti yksi pelihistorian merkittävimmistä autopeleistä. Autoja oli tällä kertaa huikea määrä, ratoja vähintäänkin riittävästi ja pelattavuus viilattu tasan kohdalleen. Vain nettipeli jäi uupumaan, mikä oli iso sääli.

Gran Turismo 5:ttä saatiinkin sitten odotella tovi. Maksullinen demoversio (GT5: Prologue) ei suoranaisesti onnistunut kasvattamaan odotuksia, mutta antoi Polyphony Digitalille aikaa (ja rahaa) työstää varsinainen peli loppuun asti. Harmi sinänsä, että pelin miltei jokaiselta osa-alueelta kajastaa kaikesta huolimatta hoppu. Autoja on kaikkiaan huikeat yli 1000 kappaletta, mutta vain viidennes niistä on varta vasten peliä varten tehtyjä tarkkoja malleja. Loput on imuteltu miltei suoraan GT4:stä. Eipä autojen rujo ulkomuoto niinkään haittaisi, mutta näitä standard-luokan autoja ei voi virittää samassa määrin, kuin premium-autoja. Jos yhden auton tekemiseen menee herra Yamacuchin mukaan 180 työpäivää per auto, kannattaisi hänen ehkä palkata hitusen nopeampia työntekijöitä. Tällainen lepsuilu on mielestäni anteeksiantamatonta näin merkittävässä pelissä.

Myös uramoodi tuntuu hätäisesti kyhätyltä, epätasaiselta ja ontuvalta. Tahtoisin todella tietää, minkä tähden uran puolivälissä sijaitsevasta kisasta voittaa lopputekstit. Pelaajan on muutenkin kaivettava inspiraatio pelaamiseen itsestään, sillä peli ei sitä tee. Kisoista voittaa varsin usein hauskoja, mutta täysin käyttökelvottomia autoja, joita ei voi hyödyntää oikein missään. Uramoodissa ei ole vauriomallinnustakaan, mikä on jo silkkaa idiotismia, sillä muihin yksinpelitiloihin rikkoutuvat autot kuitenkin saa. Luonnehtisin tilannetta kahdesta sanasta koostuvalla kysymyksellä: Mitä helvettiä?

Ei GT5 erityisen huono peli ole, mutta en oikein ymmärrä, miksi sitä ei toteutettu pelisarjan arvolle sopivalla tavalla. Kaupallisesti ajateltuna tosiasia on se, että tämän kokoluokan hypen jälkeen pelin puutteilla ei ole enää käytännön merkitystä, kaupaksi se käy joka tapauksessa. Mutta se on varma, että siinä vaiheessa kun Polyphonylla on aika jumalattomasti tekemistä fanien luottamuksen luomiseksi siinä vaiheessa, kun odotuksia GT6:tta kohtaan aletaan luomaan.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Sony, 2010