STOP THE PRESS!

L.A.Noire

L.A. NoireTekijä: Team Bondi
Julkaisija: Rockstar Games
Arvio: 5/5

Film Noiren omalaatuista tunnelmaa on ennenkin koitettu jäljitellä peleissä, mutta usein yritys on jäänyt graafisten kikkojen ja möreän selostaäänen tasolle. Rockstar Game taas on tunnettu aivan erilaisesta tunnelmasta Grand Theft Auto -peliensä myötä. L.A.Noiressa päävastuun pelin tekemisestä otti kuitenkin australialainen Team Bondi ja yhteistyö on kantanut hedelmän, joka nousee pelikokemuksena sinne kaikkein muistettavimpien joukkoon.

Pelaaja on peruspoliisi Cole Phelps ja eletään Los Angelesissa 40-luvun loppua. Pian Phelps kuitenkin osoittaa omatoimisuutta sekä näppäryyttä, joten ura etsivänä on edessä. Monituisten murhien ja pienempien rikosten selvittämisen myötä Phelps etenee urallaan ensin liikennepuolen etsiväksi, sittä murharyhmään, huumeryhmään ja lopulta tuhopolttojen tutkijaksi. Mukana ovat tietenkin kaikki Film Noire -elokuvien ja dekkarikirjojen elementit, joten kieroilta poliiseilta, kohtalokkailta naisilta ja hurjilta tulitaisteluiltakaan ei vältytä.

Kaikki tapaukset seuraavat samoja peruslatuja: ensi tutkitaan rikospaikka, sitten kuulustellaan silminnäkijät, seurataan johtolankoja, takaa-ajetaan jalan tai autolla ja kuulustellaan lisää. Kuulusteluun liittyy olennaisena osana myös pelin silmiinpistävin graafinen piirre: hahmojen kasvot on animoitu niin realistisesti, että parempaa ei ole nähty. Tarkoituksena onkin nähdä eleistä ja ilmeistä, puhuuko todistaja tai epäilty totta ja valita seuraava kysymystyyppi sen mukaan.

40-luvun Los Angeles on luotu myös huiman hienosti ja siellä voi viettää aikaa vaikka maamerkkejä katsellen. Toteutuksesta ei löydy valitettavaa, vain pelimekaniikasta hieman nupistavaa: kuulusteluissa Phelps päästelee suustaan usein liiankin vahvoja lauseita suhteessa siihen, mitä hänen odotti sanovan. Pelaajalle ei myöskään ole loppujen lopuksi kauheasti päätä vaivattavana eikä valintoja tehtävänä, vaan tiettyyn lopputulokseen johdatellaan melkeinpä kädestä pitäen.

Näistäkin huolimatta annan pelille viisi tähteä. Ihastuin sen tunnelmaan ja rauhalliseen etenemiseen, tarinankerronnan tapaan ja uuden yrittämiseen. Iän karttuessa tuntuu olevan yhä vaikeampaa lisätä neljään ja puoleen tähteen sen viimeinen puolikas päälle, mutta L.A.Noire sen ansaitsee.

Aulis Stellan for smackthejack

Kuva (c) Rockstar Games, 2017