STOP THE PRESS!

Duke Nukem Forever

duke_nukemTekijä: 3D Realms / Gearbox Software
Julkaisija: 2K Games
Arvio: 2/5

Duke Nukem Forever. Voi hyvänen aika. Mitä voisi sanoa pelistä, joka pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan ’maailman pisimpään tehtynä FPS-pelinä’? Joka vuodesta toiseen pääsi listoille, joissa listattiin julkaisemattomiksi jääneitä pelejä. Josta aina välillä kerrottiin, että projekti on hylätty, tekijät potkittu pihalle tai homma aloitettu alusta? Peli oli tekeillä yli neljätoista vuotta. NELJÄTOISTA. Vuonna 1996 maailma oli erilainen. Ihmiset olivat erilaisia. Pelit olivat erilaisia.

Ellette tunne Dukea, voisitte luulla ensisilmäyksellä, että miekkonen on macho, sovinisti ja punaniska. Olisitte oikeassa. Tällä kertaa ylilyödyn räiskimisen, nolojen one-linereiden, teinikomedioihin kuuluvien vitsien ja veren, suolien sekä tissien vilauttelulle on kehitetty taustatarinaksi jälleen avaruusolentojen hyökkäys. Legendan maineessa olevan Duken täytyy tietenkin pelastaa maailma.

Kyllähän tässä pitää ottaa huomioon se, että Dukesta on tullut parodian parodian parodia itsestään, eikä pelille vuosien aikana kertyneitä odotuksia voi millään täyttää. Nostalgialasit silmillä, vaivautuneesti 90-luvulle kuuluville vitseille naureskellen, on kuitenkin silti mahdotonta olla huomaamatta, että aika on vyörynyt Duken yli. Se oli 90-luvun puolivälissä FPS-pelien uranuurtaja, mutta nyt siitä on menty jo joka osa-alueella (pelimekaniikka, kenttäsuunnittelu, tarinankerronta, grafiikka, moninpeli…) ohi, eikä puhkiruostuneesta autonromustakaan saa ajokelpoista vain peltejä vahaamalla.

Duke Nukem Forever tarjoaa muutamia hauskoja hetkiä, mutta tylsistyttää vähitellen pelaajan sohvan nurkkaan tyhjä katse silmissään. Ehkäpä sen olisi pitänyt jäädä legendaksi, peliksi, jota tehtiin kauan, mutta joka ei koskaan ilmestynyt. Nyt sen haluavat monet vain unohtaa.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) 2K Games