STOP THE PRESS!

NBA 2K12

nba_2k12Tekijä: Visual Concepts
Julkaisija: 2K Sports
Arvio: 4,5/5

EA saattaa hallita virtuaalisia jääkiekkokaukaloita ja jalkapallokenttiäkin, mutta koripalloareenan kiistaton kuningas viimeistään tämän pelin jälkeen on 2K Sports. Heti alkumetreistä käy selväksi, minkätyyppisestä ja -laatuisesta tuotteesta tässä on kyse (vaikka kirjautuminen pelifirman omaan järjestelmään tuskastuttikin tukkoisuudellaan) – eikä takaisin ole kääntymistä. Tässä on ehdoton peli jokaiselle koripallofanille.

Heti ensimmäisenä pitää käsitellä se, mikä ensimmäisellä sekunnilla selviää – NBA 2K12 on sekä graafiselta, että äänianniltaan ehdotonta eliittiä. Mikään muu urheilupeli ei näytä tällä hetkellä näin hyvältä – eikä varmaan tule näyttämäänkään, ennenkuin seuraava sukupolvi pelikonsoleita saadaan markkinoille. Kaiken kruunaa jenkkityyliin ylilyöty tv-lähetyspresentaatio, jossa huikeinta ovat selostajat, sillä näin luontevasti jutustelevia virtuaalitoimittajia ei ole vielä koskaan missään kuultu.

Pelillisesti NBA2k12 tarjoaa yksinpelaajallekin kovan vastuksen. Kontrollien oppiminen ottaa hetkensä, eivätkä ne siltikään tunnu aina sujuvilta ja varsinkin puolustettaessa ja lähitilanteissa kaipaisi jotain jotain luontevampaa. Vaikka napit olisivatkin hallussa, tekee koneen ohjastama joukkue välillä sellaisia ihmekuvioita, että Air Jordaneista menee nauhat solmuun. Tasataitoista kaveria vastaan peli on parhaimmillaan.

Hienona bonuksena peliin on otettu mukaan korislegendoja eri vuosikymmeniltä, tietenkin mm. Michael Jordan ja Magic Johnson. Tässäkään ei ole toteutusta jätetty puolitiehen, vaan esimerkiksi 70-luvulla pelatessa kaikki on sen näköistä, kuin matsia olisi katsonut kyseisellä vuosikymmenellä televisiosta – värejä, häiriöitä ja tekstityyppejä myöten. NBA2k12 on sellainen peli, jota voi esitellä ylpeänä todeten “tällaisia nää pelit ovat nykyään” ja saada aikaiseksi hämmästyneitä reaktioita. Kun toteutuksen lisäksi on muistettu panostaa myös itse urheiluun, on 2K Sportsin paketissa kaikki kunnossa.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva © 2K Games