STOP THE PRESS!

Trainspotting

trainspottingOhjaus: Danny Boyle
Käsikirjoitus: John Hodge, perustuu Irvine Welshin romaaniin
Tuotanto: Andrew Macdonald
Pääosissa: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kelly Macdonald ja Robert Carlyle
Arvio: 5/5

Jo kymmenen vuotta sitten kirjoittamassani elokuva-arviossa kerroin Trainspottingista seuraavaa: “Choose a life. Trainspotting on tarina nuoresta skotlantilaisesta huumeaddiktista Mark Rentonista (Ewan McGregor), ja hänen huumeita käyttävistä (niin kutsutuista) ystävistään. Mark koettaa päästä addiktiostaan eroon, mutta aina joko omasta tai kavereidensa tahdosta sortuu takaisin piikkien maailmaan. Kunniallisen elämän aloittamista vaikeuttavat nämä ’ystävät’, jotka omilla sotkuillaan mutkistavat koko ajan Markinkin suunnitelmia. Lontoolla, huumediilillä, AIDSilla, jalkapallovideolla, alaikäisellä tytöllä ja Skotlannin kauheimmalla vessalla on myös omat osansa tässä Irvine Welshin romaanin pohjautuvassa elokuvassa…”

Muistan, kuinka elokuvateatterista lähtiessämme koko autokunta pysyi kotimatkan ajan täysin hiljaa. Trainspotting oli vaikuttava kokemus, joka pisti ajattelemaan. Se on säilynyt meikäläisen elokuvatoplistan kärkitiloilla aivan näihin päiviin asti.

Arvioni jatkui: ”Järkyttävän mustasta huumorista järkyttäviin huumenuorten elämänkäänteisiin liikkuvassa elokuvassa on monelle elokuvan ystävälle jotakin. Shallow Graven ohjaajana kunnostautunut Danny Boyle ei horju vieläkään ja pitää linjansa erinomaisella tavalla. Näyttelijävalinnatkin ovat osuneet enemmän kuin nappiin – ei menestyselokuva tarvitse välttämättä megatähtiä keulakuvikseen. Leffan soundtrack on kaiken lisäksi mitä mainioin.”

Danny Boyle työstää yhä keskimääräistä parempaa leffakamaa, Ewan McGregor on noussut valkokankaiden ykkösnimeksi ja Robert Carlyleakin on nähty jos missäkin elokuvassa. Trainspotting pelasi paljon shokkiarvoillaan, vaikka nykyään on menty jo esim. Requiem for a Dreamin voimin jo paljon järkyttävämpään kuvastoon. Silti Spottin’ on ehjä kokonaisuus, jossa kantavan sanoman lisäksi on rutosti tyyliä, riittävästi huumoria ja hieno tunnelma, eikä shokeerauskaan ole itse tarkoitus.

Kauan eurojulkaisuaan odottaneen DVD-version takakannesta sen sijaan tulee järkytys, sillä sen mukaan (ja se on aivan oikeassa!)läpyskältä ei löydy yhden yhtäkään extraa. McGregorin ja Boylen välit tulehtuivat ilmeisesti ohjaajan valittua Leonardo DiCaprion The Beachin pääosaan, mutta sekään ei selitä, miksei mitään bonusta ole voitu levylle laittaa. Onneksi äänipuoli on kunnossa, sillä elokuvan ääniraidan musiikkiesitykset suorastaan vaativat volumen kääntämistä kaakkoon. Kuvalaadussakaan ei ole moittimista, vaikka pienempiä filmiroskia ei ole vaivauduttu poistamaan.

Elokuvan fanit voinevat vielä odottaa ’Definitive Editionin’ Suomen julkaisua, mutta ellei sitä ala kuulua, kannattaa kokoelmaan napata tämä yksi 90-luvun huumehöyryisimmistä leffoista. Ellet taas ole koko Trainspottingia ennen nähnytkään, juokse jo kauppaan!

Manu ”Born Slippy” Pärssinen for smackthejack

Photo’s copyright by Channel Four Films, 1996

Traileri: