STOP THE PRESS!

Max Payne 3

max_payne3Tekijä: Rockstar Studios
Julkaisija: Rockstar Games
Arvio: 4,5/5

Kun kotimainen Remedy myi hittipelisarjansa oikeudet Rockstar Gamesille, monet luovuttivat asian suhteen, varsinkaan kun aiheesta ei kuulunut moneen vuoteen mitään. Sitten, kun Max Payne 3:sta näytettiin ensimmäiset kuvat, joissa Max oli kaljamahainen kaljuuntunut äijä havaijipaidassa, pelin uskottiin olevan lopullisesti menetetty. Rockstar Games on kuitenkin likipitäen aina ollut laadun tae, ja niin on tälläkin kertaa. Maxin paluuseen on käytetty reilusti resursseja ja vaikka kaikki tästä eivät varmasti pidäkään, se muistutti minua monesta asiasta: 1) Remedy loi hahmon, jolle pystyy kirjoittamaan uuttakin tarinaa, 2) kolmannen persoonan räiskinnän voi tehdä tyylillä ja 3) minä olen yhä huono räiskintäpeleissä.

Max löytää poliisiuran päätyttyä itsensä henkivartijan hommista Braziliasta. Rankka työ vaatii rankat huvit, ja kipulääke-alkoholi-cocktaili toimii aamupalana, päivällisenä ja yömyssynä. Työnantaja on rikas Brancon perhe, ja mikäli kaikki sujuisi ongelmitta, peli olisi melko tylsä: yhden Brancon veljeksen vaimo kidnapataan, joten herra Payne lähtee pyssyt pläikyen perään ja tulitaistelujen, salaliittojen sekä itsesyytösten vyyhti alkaa kietoutua.

Bullet time ja ylilyöty räiskintäkokemus ovat jälleen pääosassa ja se on hyvä asia. Bullet timea pitääkin käyttää runsaasti, sillä pelin vaikeustaso yhdistettynä hieman summittaisesti toteutettuun konsoliohjaintähtäykseen aiheuttavat kymmeniä uudelleen yrityksiä. Tarinaa haluaa kuitenkin nähdä eteenpän ja muuten pelisuunnittelussa ei ole vikaa, vaikka putkessa juostaankin, joten saman kohdan tahkoaminen useampaan kertaan ei loputtomasti ärsytä.

Max Payne 3 on upean näköinen ja pelimoottori lupaa hyvää Grand Theft Auto V:lle. Brasilian slummit ovat huikean yksityiskohtaisia ja valaistustehosteet ovat kohdallaan. Hieman liikaakin käytetään värihäiriö-efektiä, mutta sillä ilmeisesti kuvastetaan Maxin pilleritokkuraa. Kaikin puolin pelin toteutukseen on käytetty Rockstarin asiantuntemusta reilulla kädellä, kiitos siitä. Selvästikään peliin ei ole suhtauduttu sivuprojektina, vaan se on haluttu nostaa muiden R*:n isojen nimien, GTA:n ja Red Dead Redemptionin tasolle.

Rockstar on panostanut myös moninpelipuoleen ja MP3 kytkeytyy firman ’Social Clubiin’, jossa voi tehdä jengejä. Myös moninpeliin on saatu ympättyä bullet time, mikä oli yllättävää. Tällaiselle elämysmatkailijalle kuitenkin yksinpeli on tärkeintä ja kun räiskintään on saatu tavallista tuhdimpi tarinakin, on Max Payne hupia alkukesän parhaasta päästä.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Rockstar 2012