STOP THE PRESS!

Spec Ops: The Line

spec_opsTekijä: Yager Development / Darkside Game Studios
Julkaisija: 2K Games
Arvio: 4/5

Spec Ops -pelisarjaa on tehty jo viitisentoista vuotta ja sillä on omat vannoutuneet faninsa, jotka kyllä kavahtivat nähdessään The Linestä ensimmäiset videot. SO:TL ei toisaalta liity tarinansa osalta mitenkään muihin peleihin, joten pesäeroa sarjan aikaisempiin osiin on haettu tarkoituksella. Taktiseksi räiskinnäksi tätä voi kyllä siltikin vielä kutsua.

Dubaita on runnellut jättimäinen hiekkamyrsky ja sinne on jäänyt jumiin siviilejä avustamassa ollut 33. pataljoona, joka uhmasi evakuointikäskyä, vaikka kaupunki on julistettu asuinkelvottomaksi, eikä kukaan pääse sisään tai ulos. Kolmen miehen joukkio lähetetään kuitenkin pelastamaan loukkuun jääneitä ja selvittämään, mistä on kyse. Spec Ops: The Line yllättää räiskintäpeliksi vahvalla tarinallaan ja sillä, kuinka se kerrotaan. Tunteita herätellään juonenmutkassa jos toisessakin ja vaikeita päätöksiä joudutaan tekemään. Pelin hahmoista alkaa välittää, eikä touhu ole kiiltokuvamaista f*** yeah -ränttätänttää. Missä on oikean ja väärän raja?

Teknisesti kaikki on myös kunnossa. Hiekkaa on joka paikassa ja siitä on sekä hyötyä, että haittaa. Myrskyn keskeltä saattaakin löytyä ylläri, ellei etene varovaisesti. Tasosuunnittelu on enimmäkseen hyvää, vaikka välillä tapahtumat eivät tunnu luonnollisilta, vaan vähän päälleliimatuilta. Toki tämä pelille sallitaan, jotta jännitys ja toiminnan tahti säilyvät. Hiekan valtaan jäänyt Dubai on omalla tavallaan kaunis. Ääniraidalta löytyy messevää menoa ja pääosan esittäjäksi on palkattu pelien vakiosuu Nolan North.

Kun kaiken tämän lisäksi Spec Ops: The Line on isommitta ongelmitta etenevä kolmannen persoonan perusräiskintä, jossa suojapaikkojen käytöllä, kaverien käskyttämisellä ja oikean etenemistavan miettimisellä on merkitystä, koukuttaa se keskivertoräiskintää tanakammin. Se ei noussut myyntilistojen kärkikahinoihin Modern Warfarien, Halojen tai muiden rinnalle, mutta tulee varmasti olemaan alelaarien aarrelöytö ja monien lämmöllä muistelema pelikokemus. Moninpeliin ei tarvitse edes välttämättä koskea.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) 2K Games